Kreće najveći lov na vozače koji vole nagaziti po gasu; Policija ovaj put misli ozbiljno

Policija će diljem Hrvatske do kraja godine postaviti 92 nova kućišta za kamere, a u njima će biti 29 novih kamera za koje vozači neće znati na kojoj su lokaciji ako, primjerice, pritisnu papučicu gasa, piše Dnevnik.hr.

Preventiva

Većina kamera će biti postavljene na Jadranskoj i Podravskoj magistrali. Promet će biti nadgledan na područnu sedam policijskih uprava: u Zadarskoj 12, u Šibensko-kninskoj 11, Splitsko-dalmatinskoj pet, Dubrovačko-neretvanskoj osam, Virovitičko-podravskoj 10, isto toliko u Koprivničko-križevačkoj, te u Varaždinskoj četiri.

”Pozdravljamo povećanje broja kamera na našim prometnicama, ali isto tako i broja kutija u kojima su one smještene jer je uvijek veći broj kutija nego kamera. Svrha je ipak ustvari preventirati brzu vožnju kod vozača koji ne znaju u kojoj kutiji je kamera. Takva jedna kutija stvara dojam da će biti snimljen u prekoračenju brzine”, objašnjava Georg Davor Lisicin iz Udruge Sigurnost u prometu, piše Dnevnik.hr.

Uzrok nesreća

Osim kamera, tu će biti još i 100 ručnih, te stacioniranih radara. Kamere mogu istodobno snimiti šest prekršitelja, a prepoznaju sve registarske pločice zemalja EU, kao i susjednih zemalja. Već početkom iduće godine bit će postavljeno 58 kućišta i 46 kamera što bi trebalo pomoći u smanjenju prometnih nesreća.

”Ako znamo da je brzina neprilagođena uvijetima, a i nepropisna brzina jedan od glavnih razloga težih prometnih nesreća, onda je sve ono što će te brzine smanjiti svakako hvale vrijedno, a te kamere sigurno imaju svoju ulogu”, tvrdi Damir Novak iz HAK-a.

Represija

Prometni stručnjak Ivan Dadić smatra kako represija nije nikada dobra: ”Prometni sustav je nekvalitetno razvijen i sigurno neće doći do onog očekivanog smanjenja broj prometnih nesreća nego će se čak i povećavati, a tim više ukoliko budemo izlazili iz krize ukoliko bude porast bruto domaćeg proizvoda veći”, piše Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...