sigurnost na cestama

Kreće najveći lov na vozače koji vole nagaziti po gasu; Policija ovaj put misli ozbiljno

Arhiva AZD/Ilustracija

Policija će diljem Hrvatske do kraja godine postaviti 92 nova kućišta za kamere, a u njima će biti 29 novih kamera za koje vozači neće znati na kojoj su lokaciji ako, primjerice, pritisnu papučicu gasa, piše Dnevnik.hr.

Preventiva

Većina kamera će biti postavljene na Jadranskoj i Podravskoj magistrali. Promet će biti nadgledan na područnu sedam policijskih uprava: u Zadarskoj 12, u Šibensko-kninskoj 11, Splitsko-dalmatinskoj pet, Dubrovačko-neretvanskoj osam, Virovitičko-podravskoj 10, isto toliko u Koprivničko-križevačkoj, te u Varaždinskoj četiri.

”Pozdravljamo povećanje broja kamera na našim prometnicama, ali isto tako i broja kutija u kojima su one smještene jer je uvijek veći broj kutija nego kamera. Svrha je ipak ustvari preventirati brzu vožnju kod vozača koji ne znaju u kojoj kutiji je kamera. Takva jedna kutija stvara dojam da će biti snimljen u prekoračenju brzine”, objašnjava Georg Davor Lisicin iz Udruge Sigurnost u prometu, piše Dnevnik.hr.

Uzrok nesreća

Osim kamera, tu će biti još i 100 ručnih, te stacioniranih radara. Kamere mogu istodobno snimiti šest prekršitelja, a prepoznaju sve registarske pločice zemalja EU, kao i susjednih zemalja. Već početkom iduće godine bit će postavljeno 58 kućišta i 46 kamera što bi trebalo pomoći u smanjenju prometnih nesreća.

”Ako znamo da je brzina neprilagođena uvijetima, a i nepropisna brzina jedan od glavnih razloga težih prometnih nesreća, onda je sve ono što će te brzine smanjiti svakako hvale vrijedno, a te kamere sigurno imaju svoju ulogu”, tvrdi Damir Novak iz HAK-a.

Represija

Prometni stručnjak Ivan Dadić smatra kako represija nije nikada dobra: ”Prometni sustav je nekvalitetno razvijen i sigurno neće doći do onog očekivanog smanjenja broj prometnih nesreća nego će se čak i povećavati, a tim više ukoliko budemo izlazili iz krize ukoliko bude porast bruto domaćeg proizvoda veći”, piše Dnevnik.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar