Maštruko, ugledni Zadranin u diplomatskom svijetu: “Predsjednica je reagirala nervozno oko pitanja izbjeglica, bez jačih argumenata”

Bivši hrvatski veleposlanik Ivica Maštruko u Novom danu komentirao je aktualna politička događanja.

Predsjednica je namjeravala ići u Marakeš, o čemu je ljetos obavijestila i glavnog tajnika UN-a, no sad se predomislila, jer, kako je jučer rekla, okolnosti su se promijenile. Sad vrši pritisak na Ministarstvo vanjskih poslova da nije odradilo svoj posao te da se treba zbrojiti. Kada je u pitanju marakeški sporazum – koji su razlike u stavu Vlade i predsjednice?

Nema nikakvih posebnih razlika, to nije dokument koji obavezuje niti Vladu niti predsjednicu, to je jedna deklaracija koja se ne potpsuje.

Je li onda čudan sukob na relaciji Pantovčak – Banski dvori?

Jasno je da je neuobičajeno na ovaj način cijelu buku dizati. Predsjednica je odlučila privući pozornost, to je riječ o vanjsko-političkoj stvari, ali cilj predsjednice je pridobivanje glasačkog tijela. Zapravo je nebitno hoće li se ići u Marakeš ili neće.

Pitanje promjene njenog stava govori o njenoj vjerodostojnosti, ali ni na koji način ne utječe na poziciju Hrvatske. Uostalom, ima još mjesec dana, još može promijeniti mišljenje.

Predsjednica je rekla da nije ni za sporazum niti protiv njega, što znači?

Ne znači ništa, ima onaj narodni izraz, ali sada ga ne želim spominjati. Ali kako se radi o neodlučnim osobama, to nije dobro ni za jednog lidera neke zemlje. To je odstupanje od svojih ranije preuzetih obaveza, pa onda i od međunarodnih preuzetih obaveza, konvencija, sporazuma, daju se interpretivne ocjene… Svjedočimo jednom kršenju preuzetih obaveza.

Marakeški sporazum je deklaracija u kojem će vlade biti slobodne u njegovoj primjeni.

Prema zadnjim informacijama, predsjednica će poslati novo pismo glavnom tajniku UN-a u kojem će ga obavijestiti da ne ide u Marakeš. Što mislite, hoće li ona konkretno navesti zašto je odustala?

Kada bi navela na koja područja misli, onda bi na neki način izazavala nove rasprave. U tom smislu ona će se zadražati na kurtoaznim stavovima, posebno sad kada se tiče osjetljivih tema oko migracije, iznijet će globalne, načelne stavove i slično. Vrijeme je da svijet prozbori i analizira ovo kretanje migracija, koje ima više uzroka – od klimatskih promjena do siromaštva. Mogu se poslužiti parolom ‘svi smo mi migranti’, ne odnosi se to više samo na SAD, Australiju i Novi Zeland. I Hrvati su došli u jednom migrantskom valu, to je uvijek traganje za boljim životom.

Hoće li Hrvatska biti među zemljama koje su protiv, poput SAD-a, Austrije, Mađarske?

Na međunarodnoj razini to neće biti niti primjećeno, to će više biti predmet rasprava na unutarnjo-političkom planu, to će liberlana opozicija iskoristi za napade na predsjednicu i njenu vjerodostojnost. Kako sada stvari stoje, taj će zadatak preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova, jer je jasno da se na toj razini sukob i odvija.

Koji je cilj tog sukoba, predsjednica je burno ragirala?

Vrlo nervozno je reagirala, nije imala spremnu jaču argumentaciju, tako da je upotrebljavala kvalifikacije umjesto argumenata. Očito se radi o jednom nervoznom reagiranju, koji će pokušati ublažiti i pravdati nekim drugim argumentima.

Predsjednica je napala Ministarstvo vanjskih poslova da javnost nije informiralo o tom dokumentu, je li on toliko važan da javnost s njim treba biti upoznata?

Ma ne, ne radi se o dokumetu za koji bi javnost u RH bila posebno zainteresirana, kao što je povećanje poreza, pa ni za to se ne organiziraju prosvjedi. Ne zaslužuje posebnu pažnju niti propagandnu aktivnost da se hrvatskom puku o tome govori. Riječ je o regularnim migracijama, o tome će i znanost reći svoju riječ, a ne samo političari.

Može li pitanje izbjeglica i migracija utjecati na dobivanje izbora?

Ne, ali sigurno će pozicija vezano za migrantsku krizu, ako se dogodi nekoliko incidentnih situacija, utjecati na par postotnih poena. Predsjednica igra na političku kartu za pridobivanje biračkog tijela na desnoj opciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...