Među mladima od 16 godina ima 33 posto pušača, njih 54,7 posto pilo je alkohol u zadnjih 30 dana

Trećina hrvatskih učenika su pušači, po čemu smo treći u Europi, upozoreno je na okruglom stolu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na kojem su liječnici podržali najavljeni porast trošarina na alkohol i cigarete jer će to smanjiti njihovu dostupnost mladima, dok su predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorili na opasnost od porasta ilegalne prodaje.

Hrvatski učenici vrlo su visoko plasirani po pušenju i konzumaciji alkohola u Europi,  a najdramatičniji problem je opijanje jer imamo četiri posto dječaka i jedan posto djevojčica koji su se opili najmanje dva puta u životu, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Mladima u Hrvatskoj dostupniji alkohol i cigarete nego u drugim zemljama EU-a

Pritom je istaknula važnost smanjivanja dostupnosti duhanskih i alkoholnih proizvoda u svjetlu izmjena zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kojim se predviđa porast trošarina.

“HZJZ nije koncentriran na povećanje prihoda, nego na zaštitu stanovništva od pušenja i alkohola, s obzirom da su sada mladima u Hrvatskoj dostupniji alkohol i cigarete za oko 10 posto nego u drugim zemljama EU-a”, rekla je Pavić Šimetin.

Europsko istraživanje o pušenju i konzumiranju alkohola i droga među učenicima (ESPAD) za 2015. godinu pokazuje da među mladima od 16 godina u Hrvatskoj ima 33 posto pušača, a njih 54,7 posto pilo je alkohol u zadnjih 30 dana.

Za smanjenje tih opasnih trendova presudna je cjenovna politika, rekla je Danijela Štimac iz HZJZ-a i ustvrdila da se Hrvatska po tome ne može pohvaliti jer kod nas “rakija u kafiću košta šest kuna, a čaša cijeđenog soka 25 kuna”.

Hrvatska iza Bugarske ima najniže cijene duhanskih proizvoda u Europskoj uniji, ustvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te istaknuo da su smanjenje dostupnosti i cjenovna politika učinkovite mjere za smanjenje upotrebe alkohola i duhanskih proizvoda, što predlaže i Svjetska zdravstvena organizacija.

Ivana Brkić Biloš, voditeljica Službe za nezaraznu epidemiologiju, istaknula je štetan utjecaj duhana i alkohola na kronične nezarazne bolest, poput srčanih bolesti i raka.

Statistike pokazuju da 25 posto osoba u Hrvatskoj puši svakodnevno, što je dvostruko više nego u Finskoj, naglasila je.

“Alkohol je kao rizični čimbenik prepoznat u više od 200 različitih bolesti, smatra se da više od 3,3 milijuna smrti u svijetu je povezano s konzumacijom alkohola, a u Hrvatskoj to je oko 3000 smrti. S druge strane, duhan se smatra uzročnikom sedam milijuna smrti u svijetu godišnje, a u Hrvatskoj svaka je peta smrt povezana s pušenjem”, rekla je Brkić Biloš.

HUP upozorava na rast crnog tržišta

Na skupu su sudjelovali i predstavnici HUP-a koji su se načelno usprotivili povećanju cijena duhanskih proizvoda i alkohola te upozorili na porast crnog tržišta. Sanja Smoljak Katić tako je upozorila na slučaj Crne Gore koja je zbog rasta crnog tržišta vratila trošarine na prijašnju razinu.

Predstavnici duhanske industrije rekli su da ne vide razlog za porast trošarina, koje već sada u cijeni cigareta sudjeluju sa 80 posto, a od njih državni proračun godišnje dobije šest milijardi kuna.

Porast trošarina po njima bi bio kontraproduktivan i ne bi smanjio konzumaciju alkohola i cigareta. Kao argument iznijeli su podatak da se zbog porasta cijena cigareta od 2012. do 2014. za dvije milijarde kuna smanjio legalni promet cigareta, a ilegalni povećao za 20 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...