MUP najavio stroge kazne; Vozačima koji ponavljaju prekršaje oduzimat će aute

Nakon niza teških prometnih nesreća koje su izazvali pijani vozači, MUP je krenuo u izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policija je samo tijekom proteklog vikenda tijekom velike kontrole prometa utvrdila ukupno 4588 prekršaja, od čega preko 1800 prekoračenja dopuštene brzine. Tijekom pojačanog nadzora prometa zabilježena su 482 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,4 promila zabilježena je u PU koprivničko-križevačkoj.

Sastanak stručnjaka – kako riješiti problem prometnih recidivista?

Kako bi se u što kraćem roku reagiralo na problem prometnih recidivista, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je danas sastanak s predstavnicima Fakulteta prometnih znanosti.

Uz ministra, na sastanku su sudjelovali i ravnatelj policije Nikola Milina, njegov zamjenik Josip Ćelić, načelnik Uprave policije Ivan Merćep i načelnik Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija, s operativne strane, te glavna tajnica MUP-a Sanda Šimić Petrinjak i pomoćnik ministra za pravne poslove i ljudske potencijale Ante Delipetar. U ime Fakulteta prometnih znanosti prisustvovali su dekan Tomislav Josip Mlinarić, iz Zavoda za cestovni promet Luka Novačko i Rajko Horvat s Katedre za sigurnost cestovnog prometa, piše Index.hr.

Ovo nije prvi susret stručnjaka dviju institucija po ovom pitanju. Iako nije jedino odgovorno za stanje sigurnosti, Ministarstvo unutarnjih poslova započelo je s aktivnostima u pronalaženju adekvatnijih rješenja, primjerenijih trenutnim okolnostima, s ciljem očuvanja života, podizanja prometne kulture i poštivanja prometnih propisa kroz stručne radne skupine koje obrađuju potrebne pravne podloge za podizanje sigurnosti u prometu, priopćili su iz MUP-a.

Ministarstvo unutarnjih poslova ovaj je sastanak iniciralo temeljem mišljenja da su u kvalitetnom i sveobuhvatnom rješavanju novonastale prometne situacije, struka i znanost najbitnije karike, te su obje strane, nakon iznesenih ideja, realnih mogućnosti, stvarnih potreba i prijedloga rješenja problema, izrazile zadovoljstvo kompatibilnošću gledišta, metoda i određivanja prioriteta djelovanja.

Nove, puno strože kazne

Sankcije propisane važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama ne ispunjavaju u potpunosti svoju svrhu, odnosno počinitelje prekršaja nedovoljno odvraćaju od ponavljanja nezakonitog postupanja, zaključeno je na sastanku.

Stoga je intencija ići prema rješenjima koja bi mogla uključiti trajnije oduzimanje vozačkih dozvola, ali i oduzimanja vozila kao predmeta kaznenog djela ili prekršaja, prijedloga uvođenja objektivne odgovornosti vlasnika vozila s kojim je prekršaj ili kazneno djelo počinjeno te konkretnijeg propisivanja zaštitnih mjera za prometne prekršaje.

“Pokrenut ćemo određenu zakonsku inicijativu u smislu pooštravanja kazni za počinitelje teških prometnih nesreća, pogotovo one koji spadaju u kategoriju recidivista”, rekao je ministar u razgovoru za Novu TV.

“Po našem mišljenju bi se vozilo, kao sredstvo počinjenja kaznenog djela, trebalo tretirati na način da se ono oduzme čak i ukoliko nije vlasnik vozila i vlasnik vozila bi morao preuzeti odgovornost kome je to vozilo dao”, rekao je Božinović.

Ministarstvo unutarnjih poslova podržalo je i prijedlog Fakulteta prometnih znanosti o osnivanju Centra izvrsnosti u okviru Fakulteta, u koji bi se uključila sva nadležna tijela i u kojem bi se donosila strateška rješenja.

Podsjećamo da su u prvih deset mjeseci ove godine u 257 prometnih nesreća s poginulim osobama poginule 272 osobe, od kojeg broja je njih 185 poginulo na licu mjesta, što je 68 posto ukupnog broja poginulih. Također, tijekom posljednja tri vikenda prometna policija je provodila ciljane akcije u kojima su zaustavljena 233 recidivista na razini čitave Hrvatske.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...