Nakon prestanka pušenja, srcu treba 15 godina da se oporavi

Pušači će morati pričekati 15 godina nakon što se riješe te grozne navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

Prethodna istraživanja pokazala su da se rizik od moždanog udara kod bivših pušača stabilizira u roku od pet godina, no nova istraživanja pokazuju da je potrebno trostruko više vremena.

Pušači će morati pričekati 15 godina nakon što se riješe te grozne navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

Izvješće, koje će biti predstavljeno na konferenciji Američkog udruženja srca, prvo je istraživanje o povezanosti povećanog rizika za te bolesti i pušenja kod živućih ljudi.

Nakon analize podataka 8700 ljudi u rasponu od 50 godina, istraživači na Vanderbiltu otkrili su da je bivšim pušačima potrebno više od deset godina kako bi se uklonio negativni učinak nikotina i ostalih kemikalija iz duhana u njihovim tijelima.

– Srce i krvne žile najbrže se mogu oporaviti od oštećenja pušenja – objašnjava voditeljica istraživanja Meredith Duncan, polaznik programa doktorata na Sveučilištu Vanderbilt. Pluća su potpuno druga priča.

Bolest srca je najčešći ubojica u svim zemljama svijeta, uključujući SAD i Veliku Britaniju. I dok iz dana u dan ima sve više oboljelih od srčanih bolesti (zbog pretilosti, stresa, nedostatka vježbanja i slabe prehrane) broj srca dostupnih za transplantaciju je isti.

Srećom, jedan od najvećih čimbenika rizika – pušenje – više nije tako ‘moderno’ kao nekad, točnije otkad su objavljeni ‘The Cigarette Papers’ početkom devedesetih iz kojih se saznalo koliko cigarete zapravo štete ljudskom zdravlju.

– Nakon objava informacija o utjecaju pušenja na zdravlje, stalno se povećava broj bivših pušača, ali ne i znanje o zdravstvenim rizicima koji prate prestanak pušenja – izjavila je Duncan.

Posljednjih godina dio bivših pušača je prešao na elektroničku cigaretu (sumnjivu i nedovoljno proučenu praksu koja je pokazala da uzrokuje isto kemijsko i ovisničko stanje kao i klasične, zapaljive, cigarete).

Mnogi su, međutim, u potpunosti prestali konzumirati duhanske proizvode, uglavnom kako bi zaštitili sebe i svoje voljene od povišenog rizika od raka, bolesti pluća, bolesti srca i rizika od moždanog udara, prenose 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...