Novi zakon spas za studente, minimalna satnica 21,50 kuna

Prošlog tjedna na snagu je stupio Zakon o obavljanju studentskih poslova koji je po prvi puta zakonski odredio minimalnu satnicu za studentski rad od 21,50 kuna.

Zakonom je propisano i pravo na 50-postotno povećanje cijene rada nedjeljom, državnim blagdanom, noću te za prekovremene sate, pravo na polusatni odmor nakon šest radnih sati, a pravo rada preko studentskog ugovora sada mogu ostvariti i izvanredni studenti.

Na snagu je stupila i obveza potpisivanje ugovora između poslodavaca, studenta i student servisa isključivo prije početka rada.

Zakonodavac obećava i poseban nadzor nad provedbom Zakona o obavljanju studentskih poslova, uz uključenu poreznu inspekciju i inspekciju rada.

“Satnice su bile niske, dugo sam radio i za 17 kuna na sat. Dobro je da je propisan minimalac i za studentski rad, ali ne vjerujem da će ovaj zakon puno toga promijeniti. Pitanje je koliko će se provoditi u praksi i tko će to kontrolirati. Birao sam poslodavce za koje znam ili sam čuo da su pošteni i nisam imao problema, ali znam da neki uzmu ugovor i ne prijave sve sate rada, već te plate na crno. Zadnji mjesec sezone ni ne plate, zatvore firmu i odu iz grada, iz države i ne možeš ih naći. Zakon im omogućava da sljedećeg ljeta ponovno otvore firmu, možda samo pod drugim imenom”, rekao je za Glas Istre Sven Gerenčir iz Pule, apsolvent filozofsko-teološkog studija u Rijeci.

Radio je svih pet studentskih godina, konobario u Rijeci i na ljetnim glazbenim festivalima u Puli, ljetos bio prodavač u trgovini na plaži, u hotelu u Opatiji radio je i po 14 sati dnevno, ali su ga, kaže, pošteno platili.

Kaže Sven, ukoliko im poslodavac ne isplati, studenti se nemaju kome obratiti pa su često prisiljeni sami utjerivati dugove, ganjajući šefove na ulici i telefonom.

Novi zakon takvoj bi praksi konačno trebao stati na kraj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...