Povijesna jezgra Zadra ponovno ima raskošan program Kampo KAdventa; Uživat će se u kvizu, koncertima, vinskim i gastro večerima

Jedna od nastarijih i najposebnijih lokacija zadarske povijesne jezgre, Kampo Kaštelo, drugu godinu zaredom na svoj način živi manifestaciju Advent u Zadru. Zahvaljujući Kampo KAdventu, odnosno programu koji se u sklopu zadarskog Adventa odvija na tom povijesnom prostoru, Perivoj Gospe od zdravlja narednih će pet tjedana zasjati obiljem dječjeg programa, interaktivnih igara, gastronomskih večeri i live koncertima na otvorenoj pozornici te u obližnjem Malom arsenalu.

Najveći dio programa i ove je godine posvećen najmlađima, pa je tako na rasporedu čak osam dječjih predstava koje će odigrati zadarske snage: glumica Gabriela Meštrović Maštruko, Drama plus Vinka Radovčića i Dragon teatar Maje Šimić. Prva predstava Kineska knjiga čuda na rasporedu je u subotu 1. prosinca, a uz predstave na programu je i interaktivno čitanje božićnih priča te glumačka radionica.

– Željeli smo urediti prostor koji je prije svega namijenjen najmlađima za zabavu i edukaciju, kako bi prekrasni te još uvijek nedovoljno poznati predio starog grada Kampo Kaštelo postao živa pozornica. Zbog toga su zelene površine u perivoju Gospe od Zdravlja tematski uređene u oblicima poznatih likova iz dječjih crtanih i igranih filmova Minions, Čuvari galaksije, Gospodar prstenova ili Štrumpfovi – kaže Borut Gatara, koordinator adventskog sadržaja Kampo KAdventa.

Program je osmišljen tematski po danima, pa su tako subote rezervirane za predstave, dok je petak dan za kviz – Božićni Pub Kviz i Hrvatsku kvizašku ligu u caffe baru No.7. Za glazbeni dio priče zaduženi su Ive Županović & trio (Back to 80s), koji nastupa u četvrtak, 13. prosinca i Ivana Kindl čiji se koncert u pratnji pijanista možete poslušati 20. prosinca. Poput prošlogodišnjeg i ovaj zadarski KAdvent donosi dašak romantične prošlosti. Punih mjesec dana, sa svečanim otvorenjem 1. prosinca, u galeriji Mali arsenal može se pogledati Štorija o Kampu, video priča sa 250 fotografija iz povijesti ovog gradskog kvarta, a izložba će biti otvorena svakog dana od 10 do 12 sati te od 18 do 20 sati. Nije to sve.

– Četvrtkom i petkom u restoranu Kornat te hotelima Almayer i Bastion održavat će se vinske i gastro večeri s poznatim vinarima i chefovima, a pripremamo također jedan poseban gastro sajam humanitarnog karaktera. To je Bakalantura i SIPOzij u koji će biti uključeni restorani iz našeg kvarta te Udruga umirovljenika Poluotok, koja će nam za taj događaj izraditi slastice i kolače – entuzijastično dodaje Gatara, emotivno vezan uz jedan od najljepših dijelova starog grada prošaran perivojima, zelenim površinama i gradskim bedemima s vidikovcem uz pogled na uvalu Jazine.

– Željeli smo iskoristiti ovaj prostor koji je intiman, zabavan i zanimljiv, kako bi na primjeru Adventa pokazali da se na njemu tijekom cijele godine mogu organizirati predstave, jazz koncerti, gastro festivali i razni drugi događajni – poručuje koordinator adventskog sadržaja Kampo KAdventa. I to ne bez osnove: sve točke zadarskog Kampa, od Male kapelice, crkve svetog Frane, Gospe od Zdravlja i svetog Ilije, potom multimedijalnog koncertnog prostora Arsenala, Malog arsenala, Trga tri bunara te Morskih orgulja i Pozdrava suncu, jednostavno čine organski prostor prožet poviješću i prirodnim scenskim ambijentom. Za narednu godinu, poručuje Gatara, zato bi valjalo razmisliti o mogućnosti preseljenja cjelokupnog dječjeg programa u stari dio grada kako bi se dobio prirodan protok između dvije adventske točke – Kampo Kaštela kao mjesta okupljanja najmlađih i obitelji te Trga Petra Zoranića s kućicama kao centralne točke Adventa u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...