Predstavljamo 12 večernjih grickalica koje Imaju malo kalorija i ne remete san

Dogodi li vam se da ste kasno navečer ogladnjeli, a znate da nije pametno najesti se prije spavanja, a niti gladan ići u krevet, posegnite za ovim namirnicama i jedite ih bez grižnje savjesti.

Radi se o malim zalogajima koji nemaju puno kalorija, između 100 i 200. Oni će vas zasititi, a neće kasnije remetiti san, čak će doprinijeti tome da spavate bolje, objasnila je nutricionistica Molly Morgan, a prenosi Insider.

1. Kokice

Tri šalice kokica bit će dovoljno da vas zasite, a i dalje će se raditi o laganom obroku s malo kalorija. Molly Morgan kaže da na njih možete staviti malo tamne čokolade ili oraha.

2. Jagode i tamna čokolada

Nekoliko kockica čokolade bogate kakaom i par jagoda će vas zasititi, a ujedno će zadovoljiti potrebu za slatkim. Dovoljno je uzeti pola šalice jagoda i 30 grama čokolade. “Važno je ne pretjerati s crnom čokoladom jer sadrži kofein”, napominje Morgan.

3. Kefir

Šalica kefira je savršen obrok prije odlaska na spavanje, ima oko osam grama proteina i svega oko 100 kalorija. Morgan savjetuje začiniti kefir s malo vanilije ili cimeta.

4. Domaći smoothie

“Ovo je savršen obrok hvata li vas želja za slatkim kasno navečer”, kaže nutricionistica. Kaže kako je njezin omiljeni smoothie onaj od trešanja – malo jogurta (ona stavlja grčki ili islandski), pola šalice zamrznutih trešanja i šalica nezaslađenog bademovog mlijeka. Trešnje su dobar izvor melatonina, hormona koji doprinosi kvalitetnijem snu.

5. Pistacije

“I to one u ljusci jer ćete ih morati čistiti i tako će jedenje dulje trajati, a time ćete ih i manje pojesti”, kaže Morgan. Osim toga, pistacije sadrže zdrave masti i vlakna i mogu pomoći smanjiti porast šećera u krvi nakon velikog obroka, poput večere.

6. Celer i maslac od kikirikija

Može biti i neki drugi tip maslaca, bitno da je od orašastih plodova. Ovo je obrok bogat mastima i proteinima koji će vas zasititi. Osim toga, odličan je izvor vlakana, vitamina B, A i E, željeza, cinka, magnezija i kalija. Inače, orašasti plodovi imaju različite prednosti za ljudsko zdravlje, ali sve vrste doprinose boljem i kvalitetnijem spavanju jer su bogati hranjivim tvarima. Sadrže i kalcij koji pomaže našem mozgu da iskoristi triptofan kako bi proizveo melatonin koji stimulira spavanje.

7. Sir i komad voća

“To je sjajna kombinacija, ukusna i slatka. Osim toga, pružit će vam ravnotežu ugljikohidrata, masnoća i bjelančevina”, objasnila je nutricionistica. Voće je veliki izvor topivih vlakana, a to usporava probavu i brzinu apsorpcije ugljikohidrata i drugih hranjivih tvari u krvotok.

8. Banana

Pune su kalija i magnezija, a to je jedan od glavnih razloga zašto je dobro pojesti bananu prije spavanja. Naime, ova dva spomenuta minerala pomažu u opuštanju mišića i doprinose kvalitetnijem snu. Uz to, prirodni ugljikohidrati koji se nalaze u bananama, pomažu smanjiti razinu glukoze u krvi, a to pomaže da utonete u san otprilike sat vremena nakon konzumacije.

9. Jogurt

Bogat je bjelančevinama koje pomažu u kontroli apetita i kalcijem koji umiruje mišiće te pomaže u smirivanju prije sna. Odličan izbor je jogurt sa cimetom ili medom.

10. Žitarice bogate vlaknima

Zdjelica žitarica punih vlakana i mlijeka će vas zasititi, a neće remetiti san. Jedini treba paziti da žitarice ne sadrže puno šećera (do 5 grama po obroku), jer previše šećera remeti san.

11. Krekeri, sami ili s namazom

Krekeri od cjelovitog zrna, sami ili premazani maslacem od kikirikija (ili nekim drugim od orašastih plodova) i pekmezom dobar su izbor ako ste gladni, želite nešto slatko, no previše je kasno za velik obrok.

12. Humus i mrkva

Namaz od slanutka (humus) i mrkva, ili neko drugo povrće, ukusna su kombinacija koja nije teška za probavu. Ovaj obrok sadrži dobru kombinaciju bjelančevina, masnoća i ugljikohidrata. Umjesto s povrćem, humus možete jesti s krekerima od cjelovitih zrna. Inače, slanutak sadrži triptofan koji vam pomaže da se smirite i brzo utonete u san, pišu 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...