#Prekinimo šutnju; Pogledajte film o surovoj stvarnosti u rodilištima koji je podigao prašinu

Udruga Roditelji u akciji – Roda, u Zadru, 6. studenoga 2018. organizira projekciju filma “Između nas” u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar s početkom u 18 sati. Film traje 70 minuta. Hrabra redateljica Zuzana Limova iz Slovačke snimila je dokumentarni film “Između nas” koji je podigao popriličnu prašinu u Slovačkoj, a vodi nas iza zatvorenih vrata rodilišta gdje samo trudnice smiju ući. Iza tih vrata, čudesan čin rađanja je samo rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i one primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala. Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom rađanja novog života, najprirodnijeg događaja, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, tijekom kojih rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe.

Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnim bolnicama u Slovačkoj, a slijede priče žena koje su se usudile progovoriti. Razgovori sa zdravstvenim osobljem razotkrivaju mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove, pa čak i silu, nego humanost. Nažalost, surova stvarnost slovačkih rodilišta i praksi u mnogim detaljima nalikuje iskustvu rađanja u Hrvatskoj.

Godinu dana nakon prikazivanja filma u Hrvatskoj, pokazala se potreba za njegovim ponovnim prikazivanjem. To je reakcija na svjedočanstva žena o nasilnom tretmanu tijekom postupaka vezanih za njihovo reproduktivno zdravlje u hrvatskom zdravstvenim ustanovama, što su pristigla u Rodu u sklopu kampanje #PrekinimoŠutnju

Podizanje svijesti javnosti i poticanje žena koje su na svojoj koži doživjele nehumanost hrvatskog zdravstvenog sustava da ispričaju svoje priče, jedini je način da se ovaj problem, koji se ne rješava generacijama, konačno stavi na dnevni red.  Dok šutimo i trpimo, nećemo promijeniti ništa. Prekinimo šutnju!

Ulaz na projekciju filma je besplatan. (Ovaj film nije namijenjen trudnicama)

“Nakon što je HRT odbio prikazati film “Između nas” na javnom servisu jer, kažu, prikazivanje svakodnevnice rodilišta u srednjoj Europi ne predstavlja konstruktivan doprinos rješavanju problema u našem zdravstvenom sustavu, nismo odustale!”, poručuju iz udruge.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...