Provjerite mobitele, otkrivene su zaražene aplikacije koje vas žele opljačkati

Otkriven je veći broj Android aplikacija u kojima se nalazi opasni virus koji hakerima omogućava pljačku bankovnih podataka korisnika. 29 naoko bezazlenih aplikacija koje su zaražene virusom za pljačku bankovnih podataka.

Radi se o 29 aplikacija koje su naoko bezazlene i nudile upravljanje baterijom ili horoskop ili pak optimizaciju i čišćenje mobitela, no u pozadini su bile zaražene trojancem koji je daljinski omogućio hakerima da šalju i primaju poruke na zaraženi uređaj. Na taj su način mogli doći i do sigurnosnih protokola koji su čuvali bankovne podatke, prenosi Daily Mail.

Nakon što je sigurnosna tvrtka ESET otkrila opasne aplikacije, obavijestili su Google koji ih je uklonio iz svoje trgovine Google Play na kojoj su se mogle preuzeti. Međutim, otprilike 30.000 ljudi je instaliralo te aplikacije, navode iz ESET-a na svom službenom blogu.

Iza aplikacija stoji jedan napadač ili jedna skupina

“Za razliku od sve češćih aplikacija koje su dizajnirane kako bi oponašale financijske institucije i prikazivale lažne ekrane za prijavu, ove spadaju u kategoriju sofisticiranog bankarskog malwarea s kompleksnim funkcionalnostima i fokusom na skrivenost”, naveli su iz ESET-a.

Dodaju kako vjeruju da iza ovih aplikacija stoji jedan napadač ili jedna skupina. One mogu presresti pozive ili poruke koje se koriste za autorizaciju u dva stupnja, mogu skinuti i instalirati druge aplikacije.

Što kad ih pokrenete?

Jednom kad se pokrenu, mogu prikazati grešku navodeći da su uklonjene zbog nekompatibilnost s vašim uređajem i potom se sakriju od vašeg pogleda. Moguće je da se i dalje ponašaju kao aplikacija kakvom se predstavlja, poput horoskopa.

No glavna funkcionalnost je paket podataka koji koristi da bi oponašala bankovnu aplikaciju i došla do korisničkih podataka, a onda i do vašeg novca, upozoravaju stručnjaci.

Kako se zaštititi

Iz ESET-a navode kako je najjednostavnija zaštita deinstalacija zaraženih aplikacije.

Cijeli popis zaraženih aplikacija možete vidjeti na stranicama ESET-a.

Kako biste se zaštitili, na Google Play trgovini aplikacijama pratite broj skidanja aplikacije, njihove ocjene i sadržaj recenzija. Pazite na dozvole koje traži aplikacija i koristite najnoviji softver te antivirusnu zaštitu. Na Androidu svakako izbjegavajte preuzimanje aplikacija iz drugih izvora osim Google Playa, osim ako ste potpuno sigurni u aplikaciju koju skidate, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...