Raskošna ponuda na adventskom trgu; Vrhunski burgeri, hobotnica, sarme, kobasice, kotlovina, fritule i sva moguća pića

Svima najljepši sadržaj adventske manifestacije svakako je prostor s kućicama na središnjem Trgu Petra Zoranića koji će ove godine na „Adventu u Zadru“, kao i prethodnih godina, biti prepun blagdanskih delicija, toplih napitaka, gastro specijaliteta i tradicionalnih slastica. Čak 25 malih ugostiteljskih objekata na centralnom adventskom prostoru upotpunilo je i obogatilo prigodnu gastronomsku ponudu, pa se svega našlo; liganja, gavuna, salate od hobotnice, paštete od tune, domaćih kobasica, kobasica s kiselim kupusom, hot doga, pršuta i sira, kao i neizostavnih fritula, palačinki, muffina, kroštula, domaćeg suhog keksa, oranžina, smokvenjaka te, naravno, dječjih slatkiša. Ove godine pripremat će se domaće sarme u pecivu i vrhunski burgeri, a to je razlog više za posjet nezaobilaznim kućicama.

„Ugostitelji su se zaista potrudili ove godine. Ponuda je bogata i raznolika, što je korak više nego ranije. I mi smo napravili korak više, pa smo prostor uredili s novim kućicama sa što funkcionalnijim rasporedom. To je bio naš prvi zadatak za ovogodišnji adventski program“, kaže direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić. Gradsko poduzeće dodatno je uredilo prostor sa stolovima i stolicama, kao što je ugostiteljima na adventskom prostoru smanjilo trošak izradom pultova i vanjskih šankova. Ugrađena je također i struja s kompletnom instalacijom i dovoljnim brojem utičnica, a to je bio posao kojega su ranije rješavali sami ugostitelji. Ovog puta došli su na gotovo i s pojačanom strujom, pa je im jedini posao bio ujedno i najljepši – slaganje menija i priprema blagdanskih delicija.

Pored velikog i nikad raznolikijeg izbora hrane, ove će godine na zadarskom „Adventu“ biti nikad veći izbor pića. Želite li se ugrijati toplim napicima ili žesticama, nazdraviti i počastiti, ponuda je jednako raskošna: vruća čokolada, kava, kuhano vino, čajevi s rumom, rum-punč, razne vrste piva u boci ili točenog piva, šampanjac, žestoka pića i domaće rakije. Svega od hrane i pića ima u izobilju, baš kao i božićnih kuglica, lampica, borova i raznih ukrasa za topli i svečano ukrašeni blagdanski dom, a ako zapuše bura na prostoru kućica mogu se pronaći rukavice, šalovi i kape. No ovog puta bit će još nešto. Letinić kaže: „Ponosno najavljujemo postavljanje jaslica u prirodnoj veličini. Turistička zajednica dodatno je organizirala i žive jaslice koje će povremeno uprizoriti Udruga Kveštura s Dikla“.

Lutke za jaslice izradit će članovi Kazališta lutaka Zadar, što je za gradsko poduzeće Tržnica Zadar bila ne samo najpovoljnija opcija, već i najdraža. Zajedno s tvrtkom „Plan B“ koja uređuje cijeli adventski prostor, djelatnici zadarske „Tržnice“ postavit će jaslice s lutkama do koncerta splitskog „Magazina“ u petak, ili najkasnije do prve adventske subote kada će biti najveći broj posjetitelja.
„Cilj nam je bio da se što više sadržaja i programa odvija na adventskom trgu, pa nismo radili dodatnu gastro ponudu na našem tržnom prostoru. No organizirat ćemo jednu ili dvije humanitarne akcije kako bi pomogli potrebitima te im, onoliko koliko možemo, barem u ovo blagdansko vrijeme olakšali život“, dodao je direktor Letinić.

25 kućica na zadarskom Adventu

Raskošna gastro ponuda na središnjem advenstkom trgu uključuje izbor specijaliteta i prigodne blagdanske hrane, kao i pravu lepezu hladnih, toplih, vrućih i žestokih pića. Evo svih ovogodišnjih kućica na Adventu u Zadru: Božićni kutak, Didova kućica, Unusual Winter House, Santa Fly, North Pole, Lagani, Melkior, Christmas Burger Palace, Hedonist Dining & Hangout, Kod Rudolfa, Plan B, Jingle Bells, Slavonska kućica, Burgers & More, Bla bla Čarolija, Sam u kućici, Fast food Viking, Lavova kućica, Lolek i Bolek, A je to!, Ox, Sam u kući 6, Slavonska čarolija, Zadarska pivovara i Teatro house Coffe and Cake.

Sve informacije o Adventu u Zadru pratite na www.advent.zadar.travel  

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...