Sir aktivira isti dio mozga kao i teške droge

Sir sadrži istu kemikaliju koja se nalazi u drogama koje izazivaju ovisnost, objavili su znanstvenici.

Tim iza nove studije želio je pronaći zašto određena hrana izaziva veću ovisnost od drugih namirnica. Korištenjem Yale Food Addiction Scale, koji je dizajniran za mjerenje ovisnosti osobe, znanstvenici su otkrili da je sir osobito moćan jer sadrži kazein. Tvar koja je prisutna u svim mliječnim proizvodima može potaknuti opioidne receptore mozga koji su povezani s ovisnošću.

Autori su također otkrili da suhomesnati proizvodi i hrana s puno aditiva najviše povezani s ovisnošću, pri čemu je masna hrana najgora. Osim toga, otkrili su da su namirnice koje sadrže sir najviše na ljestvici ovisnosti.

Da bi došli do ovih zaključaka, istraživači su zatražili 120 studenata da odgovore na Yale Food Addiction Scale, a zamoljeni su i da izaberu između 35 namirnica različitih prehrambenih vrijednosti, izvijestio je TechTimes.

Drugi dio studije uključivao je 384 ljudi koji su predstavljene iste namirnice, ali u drugačijem poretku. Istraživači su objavili časopisu Public Library of Science One da su otkrili da je masnoća povezana s problematičnom prehranom, neovisno o tome jesi su li sudionici imali neku vrstu ovisnosti o hrani, piše RTL.

Erica Schulte, jedna od autorica studije, rekla je za Mic: “Čini se da je masnoća predvidljiva kod problematične prehrane za sve, bez obzira na to imaju li simptome ovisnosti o hrani.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...