Škabrnja traži pravdu: “Taj dan sam izgubila oca, dva djeda, baku i pradjeda”

Škabrnja je tužna uoči 27. obljetnice. U škabrnjskom Ambaru, ondje gdje je sve počelo, mještani i posjetitelji pale svijeće. Među njima je i Katarina Desnica. Danas žena, tada djevojčica koja je te ’91. bezbrižno živjela svoje djetinjstvo, u svom dvorištu, u svojoj Škabrnji. Sve dok se nije dogodio 18. studenog. “Taj dan je obilježio cijeli moj život. Tada sam imala dvije godine, izgubila sam oca, dva djeda, baku, pradjeda. Taj dan su nas izvukli iz podruma, mama je držala seku, moja baka mene”, prisjetila se Katarina za dnevnik.hr.

Škabrnja je tada bila sravnjena sa zemljom. Nema obitelji koja nekog nije izgubila. Od tog dana do kraja rata poginulo je 86 civila i branitelja. Preživjelima su, uz tugu za najmilijima, ostala gorka sjećanja. Peka Ražov iz Škabrnje kazala je kako je tada imala curicu od pet godina i sina od dvije godine. Bili su u podrumu i nisu znali što se točno događa.

U svome domu, 27 godina kasnije, Šimi Ražovu, nekadašnjem branitelju je u mislima sve što je tada proživio na prvoj crti obrane. “Branili smo s onim što smo imali. Međutim, nismo mogli protiv daleko jačega. Imate dozu nemoći kada gledate svoje roditelje dok ih tuku, ubijaju zvjerski”, kazao je.

Hrvatske zastave i potpuno obnovljeno mjesto znak su da je Škabrnja doživjela svoje bolje dane. Ali bolni dani se pamte. Irena Škarić iz Udruge roditelja poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba napominje: “Nažalost, svaka obljetnica je tužna. Emocije se ne umanjuju, emocije su, imam osjećaj, godinama sve jače i jače”.

Jasna Jug iz Udruge Hrvatski feniks kazala je kako još uvijek nema saznanja gdje je tijelo njezinog supruga. “Moj suprug je nestao na području Zeleni hrast prije 27 godina. Još uvijek nemam nikakvih saznanja gdje bi moglo biti tijelo”.

U Škabrnji je u najavljenom posjetu u subotu trebala biti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Zbog olujne bure i nemogućnosti slijetanja helikoptera, škabrnjskim će žrtvama počast odati idući tjedan, donosi dnevnik.hr.

Mještani Škabrnje ne mire se sa sporim pravosuđem

Nedostižna pravda za mještane Škabrnje pitanje je koje se povlači godinama. Odgovorni nikada nisu kažnjeni, a Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje kaže da sve Vlade do sada nisu ništa napravile. “Niti jedna Vlada do sada nije ništa napravila da se barem djelomično izvrši pravda i da se kazne zločinci”.

Podsjeća da Ratko Mladić nikada nije odgovarao za Škabrnju, već da odgovara samo za zločine u BiH. Ne vjeruje da će ikada doživjeti pravdu i istinu. “Sve manje i manje se nadam tome, jer već 27 godina ništa se nije napravilo, a tome smo krivi sami, odnosno Vlada, država i pravosuđe“, siguran je Miljanić.

Danas će se komemoracijom i kolonom sjećanja obilježiti 27. obljetnica stradanja mještana Škabrnje. Komemorativni skup počinje u 10 sati (Ulica 18. studenog 1991.) Od tuda Kolona sjećanja “Poginuli u mislima i srcima” ide do spomen-obilježja masovne grobnice, gdje će zajednički vijenac položiti predstavnici Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...