Srbin Branko Bogunović optužen za zlostavljanje Rade Bobanovića sutra će biti izručen zadarskoj policiji

Sutra, 23. studenog, zadarskoj policiji bit će izručen Branko Bogunović. Njega zadarsko odvjetništvo optužnicom iz 2003. godine tereti za ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Srbin Branko Bogunović (53) uhićen je u rujnu u Češkoj po tjeralici Hrvatske zbog zločina nad civilma 90-ih godina na području Benkovca, pozivajući se na priopćenje Dokumentacijsko-informativnog centra “Veritas”.

Bogunović je, prema navodima njegove obitelji, uhićen kad je doputovao iz Kanade u posjet sinu koji studira u Češkoj.

Na temelju dokumentacije kojom raspolaže “Veritas”, protiv Bogunovića i još 22 pripadnika tzv. Martićeve milicije 26. prosinca 2003. tužilteljstvo u Zadru podiglo je optužnicu kojom ih tereti da su 2. rujna 1991. u mjestu Kakma kod Polače sudjelovali u zarobljavanju i zlostavljanju Radoslava i Zorana Bobanovića, koji su sprovedeni i ispitivani u policijskim postajama u Stabnju i Benkovcu.

Oni su potom odvezeni u kninski zatvor, a nakon 40-ak dana otišli u razmjenu zarobljenika. Rješenjem suda u Zadru od 29. lipnja 2009. postupak je obustavljen protiv 14 optuženih, ali su pod optužbom, osim Bogunovića, ostali Nikola Tintor, Jovo Novaković, Slavko Veselinović, Neven Tepša, Gojko Žeželj, Dušan Tintor, Dmitar Prlić i Svemir Crnobrnja, prenijela je agencija Srna.

Prijatelj uhićenog Bogunovića rekao je centru “Veritas” da je Bogunović do ljeta 1991. bio zaposlen u Zadru kao policajac, ali je “zbog nastale situacije s obitelji izbjegao u Srbiju, gdje je boravio nekoliko mjeseci, pa tako i u inkriminirano vrijeme, a tek potom se vratio u Benkovac, gdje je došao da radi, takođe, kao milicioner”.

U vrijeme akcije “Oluja” Bogunović je ponovno izbjegao u Srbiju, odakle se poslije NATO-ove kampanje bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije iselio u Kanadu, navodi agencija Srna. Uhićeni se, prema istim izvorima, nalazio na spisku hrvatskog tužiteljstva osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine “sa stanjem na dan 31. ožujka 2013.”, na kojem je, kako tvrde u DIC “Veritas”, “bilo 1.577 imena”.

Foto: Agroklub


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...