Stižu snijeg i velike hladnoće, Vakula: “Ovako nešto se ne viđa često”

Za razliku od iznimno tople prve polovine, studeni je djelomično opravdao ime u svojem trećem tjednu, a još više će sljedećih dana, koji će u mnogim mjestima biti hladni kao rijetko kada u ovo doba godine.

Ponegdje će na kopnu vjerojatno biti i cjelodnevnih minusa, a povremenih mjestimičnih pahulja uglavnom sutra i u subotu.

I dok će neke razveseliti prestanak razdoblja iznadprosječne topline, vjerojatno će još mnogobrojnije na kopnu oraspoložiti prestanak dugotrajnog oblačnog i tmurnog razdoblja, piše Zoran Vakula za HRT.

Na Jadranu će do četvrtka biti i prilično vjetrovito, uz često jaku i olujnu buru, uglavnom podno Velebita i s orkanskim udarima, pri čemu će more biti valovito i jače valovito. Promet usporen, ponegdje i onemogućen.

Danas – hladnije, ponegdje oborine, jaka i olujna bura

U Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačno, uglavnom u noći i prijepodne uz snijeg, koji će se ponegdje zadržavati na podlozi, osobito u gorju. U drugom dijelu dana sa zapada će se djelomično razvedravati. Puhat će većinom umjeren, na udare gdjegdje i jak sjevernjak i sjeveroistočnjak, uz koji će se nekima činiti i hladnije od većinom mjerenih od -1 do 2 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti relativno vjetrovito, osobito tijekom oblačnijeg prijepodneva kada još može zalepršati poneka pahulja. Poslijepodne će biti više sunčana vremena nego na istoku, ali također hladnije nego u utorak. Najhladnije navečer, kada će biti i čestih “minusa”.

U većini gorske Hrvatske “minusi” će vjerojatno biti cjelodnevni, a takav će osjećaj imati i neki na djelomice sunčanome sjevernom Jadranu, zbog većinom jake i olujne bure, ponegdje na udare i orkanske, koja do mora može donositi pahulje iz unutrašnjosti. Promet će biti otežan, za mnoga vozila i brodice i onemogućen.

I u Dalmaciji će biti vjetrovito te more valovito i jače valovito. Osim oblaka i sunca, ponegdje još može pasti i malo kiše, u najvišim dijelovima unutrašnjosti i snijega, uglavnom u noći i prijepodne. Temperatura zraka većinom od 4 do 9 °C, u unutrašnjosti 0 do 5 °C.

U četvrtak i petak sunčanije i manje vjetrovito, ali i još hladnije…

Do nedjelje na kopnu još hladnije, gdjekad vjerojatno i uz cjelodnevne “minuse” – u četvrtak uglavnom u gorju, a u petak u sjevernim krajevima. Zimskom će ugođaju ponegdje pridonositi i magla, samo rijetko i poneka pahulja, uglavnom u subotu, kada je u gorju moguća i kiša koja se smrzava na hladnoj podlozi. Početkom novoga tjedna porast temperature, ali i vjerojatnosti za kišu.

Na Jadranu će se stanje sljedećih dana smirivati, ali će još osobito u četvrtak prijepodne biti prilično vjetrovito i valovito, te pritom relativno hladno, iako pretežno vedro. Poneki je jutarnji minus blizu mora još vjerojatniji u petak, kada ponovno okreće na jugo, s kojim će biti sve više oblaka, uglavnom od subote i povremene mjestimične kiše, ali i ponovno sve viša temperatura pa će početak prosinca vrlo vjerojatno biti iznadprosječno topao.

Crveni alarm zbog bure

Za područje cijele obale za danas je na snazi narančasti i crveni alarm zbog moguće orkanske bure koja će stvarati probleme u prometu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...