Sve više se raspravlja o smanjenju proizvodnje i prodaje automobila na dizel

Stručnjak za energetiku tvrti: “Dizelsko gorivo odlazi u prošlost od 2020. godine!”

Arhiva AZD/Ilustracija

Hoće li se svijet, odnosno vodeće zemlje EU-a riješiti dizela i je li taj proces počeo. Naime, prvi je put dizelsko gorivo skuplje od benzina, i to već tjednima.

Sve više se raspravlja o smanjenju proizvodnje i prodaje automobila na dizel, kojima se zabranjuje vožnja središtima europskih metropola. O ovoj iznimno zanimljivoj temi bilo je govora u emisiji Studio 4, s Igorom Grozdanićem, stručnim suradnikom za energetiku i zaštitu okoliša pri HGK.

“Prema svim pokazateljima, era dizela dolazi kraju i možemo reći da dizel odlazi u prošlost. Posebno od 1. siječnja 2020. godine, kada se i brodski promet mora prilagoditi odsumporizaciji dizela s 3,5 na 0,5 posto”, upozorio je Grozdanić u razgovoru za HRT.

“Naši gradovi na obali ne prate taj trend i nabavljaju autobuse na dizelsko gorivo. Nisu krivi samo gradovi, nego i ministarstva u nedosljednosti kreiranja svojih strategija. Pod izlikom nabave novih autobusa, nabavljaju se dizelski autobusi koji nisu nikakvo rješenje”, govori Grozdanić.

Grozdanić je naglasio da prijelazno razdoblje za dizelaše neće nastupiti odmah i restriktivne mjere, kao što su veći porez i trošarine, neće biti velike. Cijena dizela rast će zbog problema rafinerijske prerade.

Mnogi europski i japanski proizvođači najavili su da će prestati proizvoditi dizelska vozila u idućih godinu dana, rekao je Grozdanić.

EU će pokušati promijeniti svoj vozni park i sva dizelska vozila otići će na Bliski istok i Tursku, naglasio je Grozdanić.

“Dokazano je da višak sumpora loše utječe na zdravlje građana, stvaraju se kisele kiše i efekt staklenika. U sljedećih 15 godina stvarat će se premosnica između današnjih motora s unutarnjim sagorijevanjem i električnih vozila, a to će biti prirodni plin. Ti novi automobili ne bi trebali biti skuplji”, rekao je Grozdanić za HRT.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar