Tko je broj 1? Livaković briljira na golu, ali neka se malo strpi

Nije zgodno samo tako mijenjati golmane, previše ih rotirati. Kod mene oni ne gube tako lako poziciju, tako je Zlatko Dalić zapravo i dao naslutiti izbor za četvrtak.

– Znam da se Lovre Kalinić vraća, iako Dominik Livaković brani odlično, u sjajnoj je formi. Razgovarat ću s Mrmićem (trenerom vratara op.a.), vidjet ćemo. Lovre Kalinić je dugo čekao svoju šansu, ne želim izgubiti oba golmana – rekao je izbornik Zlatko Dalić.

Golmansko je pitanje opet postalo aktualno nakon što je Kalinić pauzirao tri tjedna prošli mjesec. Vratio se, branio tri utakmice, u njima primio šest golova, dok je Dominik Livaković u odličnoj formi u Dinamu.

– Kalinić je vrlo dobro branio u nekim utakmicama dok je bio rezerva Subašiću, dobro je branio i protiv Islanda na SP-u, i bez obzira na neke dvojbe i favoriziranja kroz medije i kod nekih navijača, ničime nije kompromitirao tu svoju situaciju, pa ni utakmicom protiv Španjolske. Tad je cijela momčad odigrala loše i iluzorno bi bilo očekivati da golman nekim čudima spriječi onakvu katastrofu – kaže nekadašnji golman ‘vatrenih’ Stipe Pletikosa pa dodaje:

– Dobro je i da je Livaković na valu uspjeha Dinama digao svoju formu, da raste i izlazi iz krize u koju je bio pao na proljeće. Drago mi je i da se kod njega napokon vide emocije i stav. Njegova dobra forma i kvaliteta će i Kalu motivirati da bude još bolji. Ali važno je da se zna gdje je kome mjesto i da oni međusobno dobro funkcioniraju.

Argumenti za Livakovića: Bolja forma i više utakmica

Još je otvorenije na Kalinićevoj strani drugi bivši vrsni golman, Ivan Katalinić:

– Ne znam zbog čega se uopće postavlja pitanje tko bi trebao braniti protiv Španjolske. Koliko ja znam, Lovre je prvi golman reprezentacije, nije ozlijeđen, dobro brani u vrlo ozbiljnoj i teškoj ligi, tako da uopće nema dileme da on mora braniti – kaže iskusni Katalinić i dodaje:

– Lovre je branio dobro na SP-u protiv Islanda, a sjećate se i što je rekao Subašić nakon umirovljenja, koga vidi u ulozi svog nasljednika. Za onaj visoki poraz protiv Španjolske Lovre je najmanje kriv, to je bilo vrlo loše izdanje cijele momčadi, Englesku je propustio zbog ozljede, no branio je dobro u klubu. Ponavljam, za mene nema dileme, jedino ako nije u pitanju želja da se Livakovića proda na zimu, pa da ga se zbog toga stavi u izlog protiv Španjolske i Engleske, ali to su previše važne utakmice, pogotovo Španjolska, da bi se eksperimentiralo i stvaralo problem tamo gdje ga objektivno nema.

Katalinić je kao trener golmana bio poznat po tome da nije volio puno mijenjati, upravo je on presudio da Dražen Ladić brani na SP-u ‘98., iako je izbornik Blažević namjeravao staviti Marjana Mrmića, pišu 24sata.

– Ćiro i Ladić nisu bili u dobrim odnosima, razgovarali su isključivo službeno, i htio ga je maknuti s gola i staviti Mrmića. Pitao me što mislim, ja sam mu rekao da to nipošto ne radi jer, ako brani Ladić, onda ima i Ladića i Mrmića, a ako stavi Mrmića, izgubit će Ladića i stvoriti problem. Poslušao me, a sve ostalo je povijest…

Golmanima je, uz dobru formu, vrlo važna psihička stabilnost.

– Sjetimo se koliko je Subašić strpljivo čekao na umirovljenje Pletikose i postao standardan tek s 30 godina. Nakon toga je Kalinić strpljivo čekao da se Subašić umirovi i dočekao s 28 godina da bude standardan. U najboljim je godinama, izbornik Dalić i trener Mrmić moraju mu osigurati mirnoću i sigurnost, moraju nedvosmisleno i čvrsto stati iza njega, u protivnom će momku nepotrebno stvoriti dodatno opterećenje prije vrlo važne utakmice. Za Livakovića ima vremena, dobar je golman, ali on je još mlad, njegovo će vrijeme sigurno doći i nema razloga da se s njim žuri – zaključio je Katalinić.

Ipak, hrvatskog izbornika zaintrigirala je forma Dominika Livakovića, koji uživa u najboljem periodu karijere, čvrsta je karika na putu “modrih” prema europskom proljeću, a u dresu “kockastih” oduševio je protiv Engleske.

– Vjerujem kako je ipak Livaković danas u boljoj formi. Iza sebe u ovom trenutku ima veći kontinuitet utakmica, a na golu Dinama nanizao je puno sjajnih partija. Lovre Kalinić ima kvalitetu, ali je bio ozlijeđen, tek je na putu povratka u pravu formu – kaže Mario Jozić, nekadašnji trener golmana Dinama i Lokomotive, koji je neko vrijeme radio u Saudijskoj Arabiji.

– Očigledno Livaković brani sve bolje, to je pokazao i na golu reprezentacije protiv Engleske, gdje je branio fantastično. Vidi se kako je pun samopouzdanja, doista brani odlično, a ove se jeseni kontinuirano dokazivao i u zahtjevnim europskim utakmicama; na svim dvobojima grupne faze Europske lige odradio dobar posao. Izbornik može biti zadovoljan, ima kvalitetne golmane, tu je još i Letica, tako da su pred njim i Mrmićem slatke brige, za koga se god odlučili – neće pogriješiti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...