Turisti pohrlili u zadarsko zaleđe: “Plaćaju 100 eura da bi brali masline”

Kada bi vam netko rekao da OPG izletište Butić samo par kilometara od Zadra, u predsezoni ugosti preko 17 000 gostiju koji uz to nose i sto eura kako bi s veselim domaćinom Antom brali masline, možda bi pomislili da se netko šali, no u ovoj priči Udruge Ravni kotari šalu možete čuti samo u žamoru gostiju koji uživaju u autohtonim delicijama zadarskog zaleđa, kapljici dobrog vina, smijehu i pjesmi.

OPG izletište Butić od 2011. godine radi na prezentaciji domaće hrane, bilo da se radi o ukusnim sirevima, pršutu koji se jedan dio obrade drži u ninskom moru ili ukusnim šokolima te mesu ispod peke. Ante s obitelji naporno radi kako bi cijela priča imala smisao, a najviše paze da gosti u ustima i sjećanju ponesu posebnu priču našeg kraja.

Prošle godine započeli su s predstavljanjem ponude branja masline, koja je imala odličan odjek među gostima, pa su ove godine organizirali ponovno isto s time da su goste do polja vozili u traktoru što je za većinu bilo vrlo smiješno i zanimljivo iskustvo.

„Dugo vremena smo razmišljali kako stvoriti dodatni sadržaj koji neće zahtijevati previše investiranja, a koji će naših gosti rado prihvatiti. Posjećujući turističke sajmove, razne konferencije, seminare i slušajući struku odlučili smo ponuditi prije tri godine branje maslina kao naš izlet. To znači da naši gosti potroše 100 eura da provedu dan u masliniku, ručaju na otvorenom i uživaju na svježem zraku i aktivnostima branja maslina. Našu ideju realizirali smo uz pomoć agencije i ponudili našim gostima i našem kraju novu, zanimljivu ponudu.

Ante dodaje kako su izlet branja maslina prepoznale razne agencije, te da je rezervacija za ovu godinu gotova, a za sljedeću je ostalo još vrlo malo termina. Ove godine ugostili su preko desetak grupa. Dodaje kako gostima nije problem proći niti 2 000 kilometara kako bi došli u Briševo i boravili na seoskom zraku.

U nadolazeće blagdansko vrijeme OPG izletište Butić organizira božićne domjenke uz prezentaciju poklon paketa lokalnih proizvođača.

„Ljudima u zaleđu koji se bave turizmom nije lako posjećivati sve radionice ili seminare, jer često radni dan završi vrlo kasno. Nama je kroz naš rad potrebna brza informacija i pomoć da unaprijedimo svoje ponude i da stvorimo održivu priču čiji će rezultati biti na koristi cijeloj zajednici. Zahvaljujemo Udruzi za ruralni razvoj Ravni kotari te LAG- u Lauri koji nije dio našeg teritorija ali nas vrlo rado upute na natječaje i mjere koje možemo aplicirati. Uz to rado pratimo rad ostalih TZ-ova u Hrvatskoj s kojima odlično surađujemo i razmjenjujemo iskustva, i pohvaljujemo rad TZ-a Benkovac, jer bi takva energija i programi trebali biti sastavni dio svih TZ-ova zaleđa. Krivo nam je što naš matični TZ županije često ne prepoznaje ponude zaleđa i vrijednost ruralnog dijela županije koji nudi puno”, kazao nam je za kraj domaćin Ante Butić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...