OPG IZLETIŠTE BUTIĆ

Turisti pohrlili u zadarsko zaleđe: “Plaćaju 100 eura da bi brali masline”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Kada bi vam netko rekao da OPG izletište Butić samo par kilometara od Zadra, u predsezoni ugosti preko 17 000 gostiju koji uz to nose i sto eura kako bi s veselim domaćinom Antom brali masline, možda bi pomislili da se netko šali, no u ovoj priči Udruge Ravni kotari šalu možete čuti samo u žamoru gostiju koji uživaju u autohtonim delicijama zadarskog zaleđa, kapljici dobrog vina, smijehu i pjesmi.

OPG izletište Butić od 2011. godine radi na prezentaciji domaće hrane, bilo da se radi o ukusnim sirevima, pršutu koji se jedan dio obrade drži u ninskom moru ili ukusnim šokolima te mesu ispod peke. Ante s obitelji naporno radi kako bi cijela priča imala smisao, a najviše paze da gosti u ustima i sjećanju ponesu posebnu priču našeg kraja.

Prošle godine započeli su s predstavljanjem ponude branja masline, koja je imala odličan odjek među gostima, pa su ove godine organizirali ponovno isto s time da su goste do polja vozili u traktoru što je za većinu bilo vrlo smiješno i zanimljivo iskustvo.

„Dugo vremena smo razmišljali kako stvoriti dodatni sadržaj koji neće zahtijevati previše investiranja, a koji će naših gosti rado prihvatiti. Posjećujući turističke sajmove, razne konferencije, seminare i slušajući struku odlučili smo ponuditi prije tri godine branje maslina kao naš izlet. To znači da naši gosti potroše 100 eura da provedu dan u masliniku, ručaju na otvorenom i uživaju na svježem zraku i aktivnostima branja maslina. Našu ideju realizirali smo uz pomoć agencije i ponudili našim gostima i našem kraju novu, zanimljivu ponudu.

Ante dodaje kako su izlet branja maslina prepoznale razne agencije, te da je rezervacija za ovu godinu gotova, a za sljedeću je ostalo još vrlo malo termina. Ove godine ugostili su preko desetak grupa. Dodaje kako gostima nije problem proći niti 2 000 kilometara kako bi došli u Briševo i boravili na seoskom zraku.

U nadolazeće blagdansko vrijeme OPG izletište Butić organizira božićne domjenke uz prezentaciju poklon paketa lokalnih proizvođača.

„Ljudima u zaleđu koji se bave turizmom nije lako posjećivati sve radionice ili seminare, jer često radni dan završi vrlo kasno. Nama je kroz naš rad potrebna brza informacija i pomoć da unaprijedimo svoje ponude i da stvorimo održivu priču čiji će rezultati biti na koristi cijeloj zajednici. Zahvaljujemo Udruzi za ruralni razvoj Ravni kotari te LAG- u Lauri koji nije dio našeg teritorija ali nas vrlo rado upute na natječaje i mjere koje možemo aplicirati. Uz to rado pratimo rad ostalih TZ-ova u Hrvatskoj s kojima odlično surađujemo i razmjenjujemo iskustva, i pohvaljujemo rad TZ-a Benkovac, jer bi takva energija i programi trebali biti sastavni dio svih TZ-ova zaleđa. Krivo nam je što naš matični TZ županije često ne prepoznaje ponude zaleđa i vrijednost ruralnog dijela županije koji nudi puno”, kazao nam je za kraj domaćin Ante Butić.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar