Turističke rute i po zadarskom groblju?

U Zadru danas počinje dvodnevni stručni skup o grobljima i pogrebnim uslugama u funkciji razvoja turizma i očuvanja kulturne baštine. Organizira ga časopis Komunal, a domaćin je zadarska tvrtka Nasadi. Uz ostalo, predstavit će problematiku planiranja i izgradnje potpuno novog groblja.

Kroz dva dana programa ponudit će se stručna predavanja s temama kulture, turizma, pozitivnih primjera, do prostorno-planskih i arhitektonskih rješenja u upravljanju grobljima. Važan dio odnosi se na financiranje projekata iz EU fondova , a zadarski Nasadi će predstaviti problematiku planiranja i izgradnje potpuno novog groblja, što je u posljednjih dvadesetak godina u Hrvatskoj rijedak slučaj. Treći stručni skup na temu grobalja i pogrebnih usluga održat će se 19.-20. 11. 2018. u Zadru (Hotel Kolovare).

Povodom sto godina od završetka I. svjetskog rata, stručnjaci će govoriti o vojnim dijelovima groblja u Varaždinu i Rijeci. Sudjeluju:

Komunalne tvrtke: Gradska groblja Zagreb, KD Kozala Rijeka, Parkovi Varaždin, Ivkom Ivanec, Ukop Osijek, JKP Prostor Sombor, KJKP Pokop Sarajevo, KP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin…
Gradovi i općine: Rijeka, Zadar, Zagreb, Đakovačka Satnica, Čeminac, Sopje, Ivankovo, Pag,…
Vodeće institucije: ASCE, Ministarstvo kulture, HAZU, Hrvatska gospodarska komora…

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, Grada Zadra i Zadarske županije te je jedinstvena prilika za razmjenu iskustava i mišljenja te predlaganje konkretnih mjera za poboljšanje stanja u sektoru, kroz prezentacije, ali i čak četiri panel diskusije.

U sklopu konferencije, održat će se i popratni sadržaji u vidu studijske posjete grobljima u Belafuži i Petrčanama. Drugi dan programa (utorak, 20.11.) počet će s terenskom posjetom Gradskom groblju Zadar, koje je svjedok brojnih povijesnih razdoblja i utjecaja i posljednje počivalište mnogih poznatih Zadrana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...