U srcu sezone jedino Zračna luka Zadar zabilježila minus u odnosu na lani

Hrvatske zračne luke u osam mjeseci prihvatile su 7,56 milijuna putnika ili 10,5 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a samo je u kolovozu putnika bilo 1,8 milijuna ili 7,6 posto više nego u lanjskom kolovozu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je od ukupnog kolovoškog broja putnika u svih devet zračnih luka u Hrvatskoj najviše, 625 tisuća, bilo u Zračnoj luci Split, koja je time u plusu od 5,8 posto u odnosu na kolovoz prošle godine..
Na drugom mjestu je Zračna luka Dubrovnik, sa 479 tisuća putnika ili 9,2 posto više nego u lanjskom kolovozu, dok je zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman treća s 372 tisuće putnika ili 7,2 posto više.

S većim porastom, od 16,9 posto, može se pohvaliti Zračna luka Pula, zbog 161 tisuće putnika koje je prihvatila u kolovozu, a po broju od 115 tisuća putnika slijedi Zračna luka Zadar, no time je i jedina među svim lukama u minusu u odnosu na lanjski isti mjesec od 4,3 posto.

Značajan porast broja putnika od 18,4 posto zabilježila je Zračna luka Rijeka sa 40 tisuća putnika, a slijede zračne luke Osijek, s 9,5 tisuća putnika ili 33,2 posto više, te Brač s nešto više od šest tisuća putnika ili porastom od 4,2 posto, dok je najmanja među svim lukama Mali Lošinj s 1.079 putnika u plusu od 24 posto u odnosu na kolovoz 2017.

Strana tržišta s kojih je na hrvatskim zračnim lukama bilo najviše putnika u tom mjesecu su Njemačka, UK, Francuska, Italija i Španjolska, a iz svih tih zemalja, osim iz UK, bilo je više putnika nego u lanjskom kolovozu.

Porast broja putnika u svim zračnim lukama u kolovozu i u osam mjeseci ove godine pratio je i porast broja operacija zrakoplova.
Podaci DZS-a pokazuju tako da je ukupno u kolovozu u zračnim lukama registrirano 19.271 operacija zrakoplova ili 5,1 posto više, dok je to na razini osam mjeseci bilo 88.654 operacija ili 6,5 posto više.

Tereta je na zračnim lukama u kolovozu bilo ukupno 1.017 tona ili 1,1 posto manje nego u kolovozu 2017. No, u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen je prijevoz oko 7.900 tona tereta, što je 41 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...