Vakula najavio nove rekorde, ali i zahlađenje; Evo što nas čeka idući tjedan

Iako smo već duboko zakoračili u mjesec studeni, i idućih će se dana nastaviti iznadprosječna toplina, zbog koje će prva polovina mjeseca biti jedna od najtoplijih u povijesti mjerenja, mjestimice vjerojatno i rekordna, a ponegdje bi se mogla dogoditi i najviša temperatura zraka tako kasno u godini, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Idućih dana bit će relativno toplo te djelomice sunčano, uz uglavnom jutarnju maglu, osobito na kopnu, gdje će do utorka mjestimice biti slabog i umjerenog jugozapadnjaka. Na Jadranu većinom slabo do umjereno jugo, ponegdje i malo kiše, koja je moguća i mjestimice u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorju.

U drugoj polovini sljedećega tjedna velika je vjerojatnost pada temperature na vrijednosti bliže prosječnima za sredinu studenoga.

Sutra u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje može pasti malo kiše. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, a od srijede sjeverni i sjeverozapadni vjetar, uz pad temperature zraka.

Na Jadranu sutra uz promjenljivu naoblaku mjestimice slaba kiša. Od ponedjeljka sunčanije, ali na sjevernom dijelu još ponegdje malo kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo, u utorak i srijedu sjeverozapadnjak, a u četvrtak će zapuhati bura.

Stiže zahlađenje

I portal Neverin piše kako krajem idućeg tjedna stižu niže temperature.

Jačanje anticiklone idućeg tjedna donijet će prodor hladnijeg zraka jugoistoku Europe, Crnom moru, Turskoj i Grčkoj, a malo svježiji zrak stići će i na naše područje, no i dalje nedovoljno hladan.

Tek kasniji termini nekih izračuna prognostičkih modela, koji predviđaju jačanje skandinavske anticiklone, očekuju dolazak hladnijeg zraka i do Hrvatske u trećoj dekadi mjeseca. S obzirom na duljinu prognoziranog perioda, takve prognoze za sada moramo uzeti uz veliku rezervu te pričekati još nekoliko dana za formiranje trenda takvih prognoza, piše Neverin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...