Viroze u punom jeku, a gripa samo što nije pokucala na vrata; Tko se treba cijepiti i za koga je besplatno?

Liječnici ističu kako bi se svi trebali cijepiti. ”Kada se netko cijepi ne znači da će 100 posto izbjeći virus gripe. Međutim, on smanjuje šansu za 60 do 80 posto da se gripa razvije”, ističe dr. Filip Murin.

Prošle sezone od gripe u Hrvatskoj je oboljelo više od 64 000 ljudi. Preminulo je 30. No, ta brojka je puno veća jer je tek mali broj smrtnih slučajeva od gripe službeno prijavljen pa Zavod procjenjuje da je broj umrlih na godinu oko 500. ”Ona je vrlo bitna kod kroničnih bolesnika i pacijenata, osoba starije životne dobi, iz razloga što njihov imunološki sustav nije razvijen kao kod mlađe populacije i kod njih može doći do različite komplikacije uzrokovane virusom gripe”, objašnjava dr. Murin.

Od srijede zato kreće cijepljenje u cijeloj zemlji. Cijepiti se može kod liječnika ili u zavodu za javno zdravstvo. Ono je besplatno za osiguranike starije od 65 godina, kronične bolesnike poput dijabetičara i srčanih bolesnika i zdravstvene radnike, piše dnevnik.hr.

Zavod za javno zdravstvo osigurao je doze trovalentnog cjepiva, a u ljekarnama se može kupiti i četverovalentno za stotinjak kuna.”Trovalentna pružaju zaštitu protiv tri soja virusa, a četverovalentna četiri. Ti sojevi se biraju svake godine na temelju procjena koji će sojevi biti zastupljeni te sezone na određeneom području u svijetu. I te prognoze mogu i ne moraju biti uvijek pogođene”, objašnjava mag. phrarm. Marina Marušić Fojs iz Hrvatske ljekarnička Komora:

Promašio je sigurno onaj tko se protiv gripe bori antibioticima. ”Gripu uzrokuje virus, a na virus ne djeluju antibiotici. Čak štoviše, ako se koriste antibiotici za vrijeme gripe, osim ako postoje indikacije za to, može se zapravo i usporiti na neki način imunitet organizma”, ističe Marušić Fojs. A ojačati ga se može, prije svega, zdravom hranom.

Ove godine bi trebalo biti dovoljno cjepiva za sve. ”Hrvatski zavod za javno zdravstvo je za ovu godinu naručio 320.000 doza cjepiva protiv gripe. To bi trebalo biti dovoljno jer je to sukladno prošlogodišnjoj potražnji. Posljednjih godina smo bilježili slabije odazive na cijepljenje protiv gripe, dok je prošle godine zaustavljen taj trend i krenuo je pozitivan. Imali smo povećanu potražnju za cjepivom protiv gripe i sukladno tomu smo ove godine naručili više doza cjepiva”, kazala je za Dnevnik Nove TV epidemiologinja HZJZ-a Vesna Višekruna Vučina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...