četrdeset dana molitve

Vukoša Dukiću: “Ispred bolnice smo čuli da je nemoguće zatrudniti u slučaju silovanja, vi znate da je to laž i niste reagirali!”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Četrdeset dana molilo se ispred zadarske bolnice protiv prava žena na izbor, kaže predsjednica SDFŽ GO SDP Zadar Danijela Vukoša.

Molilo se između ostalog i za domovinu koja o ženama ne brine, a ako i brine onda je to sa sunčanim naočalama jer je bol žene privatna i samo njena – neugodno je o boli slušati, sumnja se u njeno postojanje, tužit će se se one koje boli.

U njezinom priopćenju za gradonačelnika stoji:

Očekivale smo gradonačelniče da reagirate sukladno Zakonu o javnom okupljanju, članak 11. prema kojem se mirno okupljanje i javni prosvjedi ne smiju održavati ispred bolnica jer se time remeti mir bolesnicima i bolesnicama. Dolazite iz liječničke struke i trebao bi vam biti poznat Zakon o zaštiti prava pacijenata, članak 4. koji se odnosi na načelo humanosti zaštite prava pacijenata i propisuje da pacijentima i pacijenticama mora biti osigurano pravo na fizički i mentalni integritet te zaštita osobnosti, uključujući poštivanje njihove privatnosti, svjetonazora, te moralnih i vjerskih uvjerenja. Ne tako davno, imali ste priliku kao liječnik-ginekolog, štoviše, šef odjela za ginekologiju i opstetriciju zadarske opće bolnice reagirati na kršenje ženskih ljudskih prava, prava vaših pacijentica koja su se događala ispod vašeg prozora. Niste reagirali.

Vašom šutnjom i nečinjenjem pokazujete da vam nije stalo do osnovnih, univerzalnih ljudskih prava; prava na izbor i da ste zajedno sa moliteljima i moliteljicama skloni mišljenju kako ćete „ kraljevnu dočekati ispred bolnice i pokazati joj koliko je vrijedna i kako ste spremni učiniti sve da joj pomognete izabrati život “. „Kraljevna” je to koju je inicijativa 40 dana hoda za život samo ponizila i prokazala! Naime, jedan od molitelja, nezaboravni svećenik Damir Stojić izjavio je kako je medicinski nevjerojatno da djevojka zatrudni u slučaju silovanja, a vi doktore Dukiću znate da je to laž.

Svojim nečinjenjem ugrožavate osnovne sloboda i prava žena na legalno induciran prekid trudnoće kao dosegnutu civilizacijsku vrednotu zagarantiranu Zakonom o javnim zdravstvenim ustanovama . Svojim nečinjenjem podupirete inicijative koje provode nasilje nad ženama na način da im se odriče pravo na autonomno raspolaganje vlastitim tijelom i pri tome ih se naziva ubojicama. Kao gradonačelnik biste trebali znati da je takav progon suprotan Ustavu RH, pozitivnim propisima RH i ponašanju civiliziranog svijeta, a kao liječnik Kodeksu medicinske profesije. Ili možda ne znate?”

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar