Vukoša Dukiću: “Ispred bolnice smo čuli da je nemoguće zatrudniti u slučaju silovanja, vi znate da je to laž i niste reagirali!”

Četrdeset dana molilo se ispred zadarske bolnice protiv prava žena na izbor, kaže predsjednica SDFŽ GO SDP Zadar Danijela Vukoša.

Molilo se između ostalog i za domovinu koja o ženama ne brine, a ako i brine onda je to sa sunčanim naočalama jer je bol žene privatna i samo njena – neugodno je o boli slušati, sumnja se u njeno postojanje, tužit će se se one koje boli.

U njezinom priopćenju za gradonačelnika stoji:

Očekivale smo gradonačelniče da reagirate sukladno Zakonu o javnom okupljanju, članak 11. prema kojem se mirno okupljanje i javni prosvjedi ne smiju održavati ispred bolnica jer se time remeti mir bolesnicima i bolesnicama. Dolazite iz liječničke struke i trebao bi vam biti poznat Zakon o zaštiti prava pacijenata, članak 4. koji se odnosi na načelo humanosti zaštite prava pacijenata i propisuje da pacijentima i pacijenticama mora biti osigurano pravo na fizički i mentalni integritet te zaštita osobnosti, uključujući poštivanje njihove privatnosti, svjetonazora, te moralnih i vjerskih uvjerenja. Ne tako davno, imali ste priliku kao liječnik-ginekolog, štoviše, šef odjela za ginekologiju i opstetriciju zadarske opće bolnice reagirati na kršenje ženskih ljudskih prava, prava vaših pacijentica koja su se događala ispod vašeg prozora. Niste reagirali.

Vašom šutnjom i nečinjenjem pokazujete da vam nije stalo do osnovnih, univerzalnih ljudskih prava; prava na izbor i da ste zajedno sa moliteljima i moliteljicama skloni mišljenju kako ćete „ kraljevnu dočekati ispred bolnice i pokazati joj koliko je vrijedna i kako ste spremni učiniti sve da joj pomognete izabrati život “. „Kraljevna” je to koju je inicijativa 40 dana hoda za život samo ponizila i prokazala! Naime, jedan od molitelja, nezaboravni svećenik Damir Stojić izjavio je kako je medicinski nevjerojatno da djevojka zatrudni u slučaju silovanja, a vi doktore Dukiću znate da je to laž.

Svojim nečinjenjem ugrožavate osnovne sloboda i prava žena na legalno induciran prekid trudnoće kao dosegnutu civilizacijsku vrednotu zagarantiranu Zakonom o javnim zdravstvenim ustanovama . Svojim nečinjenjem podupirete inicijative koje provode nasilje nad ženama na način da im se odriče pravo na autonomno raspolaganje vlastitim tijelom i pri tome ih se naziva ubojicama. Kao gradonačelnik biste trebali znati da je takav progon suprotan Ustavu RH, pozitivnim propisima RH i ponašanju civiliziranog svijeta, a kao liječnik Kodeksu medicinske profesije. Ili možda ne znate?”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...