Zbog naknade za ambalažu skuplje mlijeko

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš jučer je otkrio da bi već početkom iduće godine u sustav povratne naknade od 50 lipa ponovno mogle ući plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode, kao i staklena ambalaža za manje volumene.

Naime, naknada za zbrinjavanje mliječne ambalaže ukinuta je prije tri godine, uz obrazloženje da je njezin udio relativno mali u ukupnom obujmu plastičnih boca, kao i da bi se time trebalo pomoći mljekarskoj industriji i potrošačima koji bi trebali dobiti jeftiniji proizvod.

“Analizama je utvrđeno da ta ambalaža, koja se prije prikupljala kroz sustav, u većini slučajeva sada završava u miješanom komunalnom otpadu i opterećuje odlagališta otpada. Nerijetko se ista baca i u prirodu. Kako se radi o korisnoj sirovini, Ministarstvo i Fond su stava da se ambalaža mlijeka vrati u sustav te da građani za nju ponovno mogu pri povratu u trgovinu dobiti povratnu naknadu od 0,50 kuna”, rekao je Ponoš za Poslovni dnevnik.

“Uvođenje povratne naknade u visini 50 lipa znači i linearno poskupljenje mlijeka i mliječnog asortimana u PET ambalaži za 50 lipa, što je u ovom trenutku nedopustivo u zemlji koja je suočena s ozbiljnim problemom depopulacije, starenja stanovništva, slabom kupovnom moći i smanjenjem potrošnje osnovnih prehrambenih namirnica, ali i smanjenom proizvodnjom mlijeka”, kažu u Dukatu.

Iz Vindije su također kazali da se povratna naknada izravno veže uz cijenu proizvoda, a kako je 2015. cijena bila smanjena za 50 lipa, sada bi bila povećana. U Meggleu ističu da bi uvođenje naknade predstavljalo dodatno opterećenje: “Proizvođači će imati dodatne troškove i opterećenje novčanog tijeka, a za potrošača će to značiti povećanje maloprodajnih cijena”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...