Bez Jakše Fiamenga ne bi bilo mnogih dalmatinskih evergrina, ovo su neki od najvažnijih

Splitu je jutros umro Jakša Fiamengo, čuveni hrvatski pjesnik i autor mnogih dalmatinskih evergrina. Najpoznatiji su mu sigurno oni koje je otpjevao Oliver Dragojević; njemu je napisao više od 60 pjesama.

Fiamengo je inače ušao na estradu ispravljajući stihove skladbi koje su se izvodile na festivalima, prenosi Telegram, a s vremenom je postao i član žirija Splitskog festivala. U to vrijeme, Zdenko Runjić mu je sugerirao da počne sam pisati stihove. Napravili smo mali pregled nekih od najljepših.

OLIVER DRAGOJEVIĆ – NOCTURNO

Ovo je prva Fiamengova uglazbljena pjesma. Prvo ju je izveo Oliver 1979., a rijetko je koji dalmatinski pjevač kasnije nije izvodio.

OLIVER DRAGOJEVIĆ – OSTAVLJAM TE SAMU

Oliverova Ostavljam te samu jedna je od pjesama s albuma Vjeruj u ljubav. Stihove potpisuje Jakša Fiamengo, a glazbu Zdenko Runjić.

OLIVER DRAGOJEVIĆ – ANĐELE MOJ

Anđele moj je pjesma koju je Oliver prvi puta izveo na Splitskom festivalu 1984., a pojavljuje su i na albumu Evo mene među moje iz iste godine. Tekst potpisuje Fiamengo, a glazbu Zdenko Runjić.

OLIVER DRAGOJEVIĆ – PIVA KLAPA ISPO’ VOLTA

Piva klapa ispo’ volta je zasigurno jedna od najpoznatijih Oliverovih pjesama s albuma Jubavi, Jubavi, iz 1981. godine. Tekst je napisao Fiamengo, a glazbu, naravno, Zdenko Runjić. Mnogima će pjesma biti vjerojatno najpoznatija po legendarnom stihu “s ponistre se vidi Šolta”.

OLIVER DRAGOJEVIĆ I BORIS DVORNIK – NADALINA

Zdenko Runjić je aranžirao i skladao Nadalinu, Oliverovu dobro poznatu zabavnu pjesmu o gospođi koja voli muškarce i dobro muti jaja. Pjesmu uz Olivera izvodi i Boris Dvornik. Inače, Fiamengo je pjesmu napisao samo za Dvornika, a Oliver je uletio u zadnji tren.

OLIVER DRAGOJEVIĆ – KAROCA GRE

Za pjesmu Karoca gre, Fiamengu je predložak bio Fellinijev Amarcord iz 1973. godine. Zbog tog filma, pojavljivale su mu se ideje oko toga što je sve prošao kroz djetinjstvo, što je pjesnički dočarao kočijom (karocom) koja putuje kroz njegovo djetinjstvo. Pjesmu je naravno skladao Zdenko Runjić, a otpjevao Oliver.

OLIVER DRAGOJEVIĆ – INFINIŠA SAN U TE

Oliverova pjesma o zaljubljenosti, Infiniša san u te, osvojila je drugu nagradu publike na Splitskom festivalu 1981. godine. Stihove potpisuje Fiamengo, a glazbu, očekivano, Zdenko Runjić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...