Četiri najčešće pogreške koje mogu presuditi svakoj vezi

Svaka veza i odnos ima svojih uspona i padova, no neke pogreške često radi većina parova. Naučeno ponašanje trebali bi analizirati i promijeniti ako dovodi do problema u odnosu s partnerom.

“Stručnjakinja za veze i psihoterapeutkinja Kristie Overstreet, tvrdi kako se većina muškaraca u vezi ponaša na način na koji su odgojeni, odnosno, na odnose gledaju onako kako su naučeni u svojoj obitelji.

Za žene je karakteristično da pokazuju svoje emocije, dok je to muškarcima “udar na ego” i pokazivanje slabosti. Naučeni su, većinom, da muškarci moraju biti stup u vezi, snažni i jaki, a pokazivanje emocija svodi se na “slabost”.

“Od malena su dječaci upozoravani da ne pokazuju emocije i da ne plaču “kao curice”, poručuje Overstreet.

Posebice to dolazi do izražaja u romantičnim vezama.

Strah od odbijanja

Muškarci se često suočavaju sa strahom zbog odbijanja, kaže Overstreet.

Često se nalaze u situacijama da žele stupiti u odnos s partnericom, no ona ih odbije zbog nekih razloga. To može uzrokovati osjećaje ljutnje i razočaranja kod muškaraca, a koje će opet zadržati. Nije dobro skrivati osjećaje ispod površine.

Skrivanje osjećaja anksioznosti od partnera

Muškarci će skoro sve probleme zadržati za sebe, iz istih razloga kao i osjećaje. Posebice ako se radi o nečemu poput depresije ili anksioznosti.. Ta stanja mogu postati samo još gora ako se ne povjerite osobi od povjerenja i pronađete neki izlaz iz stanja u kojem se nalazite.

Muškarci moraju više zarađivati

Iako živimo u 21. stoljeću, neki muškarci i dalje smatraju da moraju biti glava obitelji i zarađivati više od svoje supruge. Ako je žena ta koja je poslovno uspješnija i ima viša primanja, mnogi muškarci će se osjećati neispunjeno. Dijelom je to stoga što smatraju kako su žene te koje brinu o kućanstvu, majke su i sl, pa je “njihova uloga” da budu glave obitelji i financijski zbrinu svoje najmilije. Ako to nisu u mogućnosti, osjećaju se razočarano i gube samopouzdanje, a to može i jako narušiti odnos s partnericom.

Muškarcu nije do seksa

Često se smatra kako su muškarci ti koji su spremni za seks svakog trenutka. Oko 20 posto muškaraca pati od erektilne disfunkcije i to nije nešto s čim bi se trebali izrugivati ili skrivati od svoje partnerice. Nerijetko je problem psihičke prirode te je svakako dobro otvoreno razgovarati o ovom problemu i svojim nesigurnostima, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...