Dalija Orešković komentirala “Daruvarca” pa žestoko napala Kolindu

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković gostovala je u N1 Studiju uživo.

Nakon puštanja na slobodu nasilnika Darka Kovačevića Daruvarca, koji je ljetos premlatio djevojku, postoje različita tumačenja. Ni nakon šest mjeseci nije donesena presuda, pa se postavlja pitanje je u ovom slučaju problem u zakonu ili u tome kako je sud vodio proces.

“Moj stav je drugačiji od onih kakve se moglo čuti ovih dana, meni je drago da se javnost senzibilizirala i mislim da je krajnje vrijeme i da na ovaj način građani traže bolju i učinkovitiju zaštitu, ovo je zaokret za 180 stupnjeva u odnosu na ono što smo mogli čuti u raspravama oko Istanbulske konvencije. S obzirom na stanje u hrvatskom pravosuđu, ne čini mi se da se u šest mjeseci može doći do osuđujuće presude. Mislim da je ovaj slučaj promptno vođen”, kaže Orešković.

Za dobiti konkretniju sliku, kaže da bi trebalo usporediti slične slučajeve u kojima se sudilo za nasilje i nanošenje tjelesnih ozljeda, a, s obzirom na iskustvo koje ima kao odvjetnica, kaže da ti sudski postupci traju kudikamo duže i da se ročišta zakazuju u dužim vremenskim razdobljima nego je to bio slučaj u Zadru.

Slaže se se mišljenjima mnogih da se se traba mijenjati Kazneni zakon, ali ističe da se treba isključivo voditi mišljenjima struke, a ne iskustvima iz nekig pravosudnih procesa.

Orešković je komentirala reakciju predsjednice Grabar Kitarović na slučaj puštanja Darka Kovačevića Daruvarca na slobodu, koja je rekla da “država koja ne može omogućiti presudu u primjerenom roku ima ozbiljan problem”.

Kaže da je reakcija predsjednice kao da se probudila iz nekog sna jer je se nije čulo u raspravama oko Istanbulske konvencije:

“Ona je sada kao da je probuđena iz nekog sna, sad je reagirala, a šutjela je kada je trebalo podržati Istanbulsku konvenciju, kada se to od nje očekivalo da će, s obzirom na njen položaj i ovlasti, stati uz žene.”

“Ovdje nema odugovlačenja”, zaključuje Orešković i pita zašto predsjednica i svi drugi političari koji su sada reagirali nisu to učinili kad su u pitanju veliki sudski procesi koji se na našim sudovima vode godinama.

“Protiv njenog bivšeg šefa Ive Sanadera postupak se vodi 10 godina, još u državni proračun nije vraćeno pet milijuna eura, to su problemi našeg pravosuđa”, kaže bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Zaključuje da je javnost problem nefunkcioniranja pravosudnog sustava trebala osjetiti davnih dana jer, kako je rekla, sve počinje na velikim sudskim procesima i aferama kada nestane novac iz proračuna i da je zbog toga to priča koja se tiče svakog građanina.

“Takva njezina izjava je deplasirana i meni degutantna. Ako je željela reagirati u skladu sa svojim ovlastima, problem je trebala uočiti na krupnim korupcijskim aferama, a to ona nije kadra učiniti jer ima situacija koje i nju samu kompromitiraju”, kazala je Orešković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...