Đir po gradu ove zime; Nikad raskošnija ponuda programa u zadarskim muzejima i kazalištima

Uz bogati zabavni program i koncerte domaćih zvijezda te tradicionalno raskošnu gastro ponudu, Advent u Zadru ove je godine u svom četvrtom izdanju još jednom napravio veliki iskorak u odnosu na ranije. Kulturna ponuda u gradu za vrijeme Adventa nikad nije bila bogatija, pa su se u Đir po gradu – pridruženu manifestaciju s kojom se već osmu godinu uzastopno radi na vraćanju života na Kalelargu tijekom zime – ove godine uključile gotovo sve kulturne institucije i ustanove u gradu. Tako će svoj prigodni program za vrijeme Adventa imati Hrvatsko narodno kazalište Zadar, Kazalište lutaka, Muzej antičkog stakla (MAS), Narodni muzej i Arheološki muzej Zadar. Gotovo svaki dan prosinca, na spomenutim  adresama, Zadrane i sve posjetitelje grada čekaju zanimljive predstave, među kojima i premijere, izložbe, prigodni koncerti ili radionice božićnih ukrasa.

– Advent u Zadru prepoznat je kao prava gradska manifestacija i atrakcija, a najbolji je dokaz to što se u ovaj projekt svake godine uključuje sve više ljudi i institucija. Tako ove godine u našem programu sudjeluju svi – kaže koordinatorica Đira po gradu Danijela Rimanić.

Početak prosinca u HNK Zadar obilježit će premijera Tarzana, nove predstave domaćeg ansambla u režiji Matjaža Latina, a 8. prosinca održat će se Božićni koncert Rotary Cluba Zadar i koncert pop dive Vanne. U narednih mjesec dana na programu su još predstave Dugo putovanje u noć Dražena Ferenčine, Famozna glumačke družine Histrion u režiji Krešimira Dolenčića, Čarobnjak iz Oza kazališne udruge Igrajmo se te Čudnovate zgode šegrta Hlapića u režiji Vinka Radovčića. Zadrani i njihovi gosti uživat će i u već tradicionalnom božićnom koncertu Heart & Soul Of Gospel koji je na programu 18. prosinca. Dan kasnije, na istim daskama, nastupit će Gradska glazba Zadar s posebnim blagdanskim repertoarom U susret Božiću, a prilog adventskom slavlju svojim nastupima dat će još Plesni odjel glazbene škola Blagoje Bersa s predstavom Božićna čestitka, Plesna udruga Gesta te Zadarski plesni ansambl.

Blagdanski program MAS-a počinje zanimljivom izložbom Staklene svjetiljke kroz vrijeme – staklene svjetiljke u Hrvatskoj od 1. do 19. stoljeća, a nastavlja privatnom kolekcijom Ante Grčića Istočno-mediteransko staklo koja će biti otvorena do 17. prosinca. Na tradicionalnim radionicama zadarski mališani oslikavat će se staklene kuglice koje će se potom koristiti za kićenje jelki ispred crkve svetog Šime. U četvrtak, 20. prosinca u MAS-u će se postaviti izložba Sveta obitelj umjetnice Gordane Drinković uz Božićni koncert Mješovitog pjevačkog zbora Condura Croatica iz Zadra.

Uz svoj izložbeni program, božićnim radionicama u Edukativnoj dvorani Kneževe palače u program Adventa uključuje se i Narodni muzej Zadar i to izradom jaslica od različitog dostupnog materijala, nakon čega slijedi izrada božićnih ukrasa i prigodnih čestitki. Također prigodno, 17. prosinca KUD Zadarski tanac i ove godine organizira božićni koncert pod nazivom Gradu na dar u Kazalištu Lutaka Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...