Dobra vijest za studente! Povećana minimalna satnica

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak donijela je Odluku o iznosu minimalne satnice za obavljanje studentskih poslova za 2019. godinu kojom se od 1. siječnja, zbog povećanja minimalne plaće, minimalna naknada za studentski rad povećava s dosadašnjih 21,50 kuna na 23,44 kune, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

“Poboljšanje studentskoga standarda, kvalitete života i studiranja studenata stalna je briga Ministarstva. Zakonom o studentskim poslovima osigurali smo zaštitu studenata koji rade preko student-servisa, ali zaštitili i cijenu toga rada te je vezali uz minimalnu stanicu. Nadalje, omogućili smo da se ono što se prikupi kao naknada za posredovanje ulaže u poboljšanje kvalitete studentskoga života“, ističe tim povodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade, i to najkasnije u roku od 15 dana nakon što Vlada Republike Hrvatske donese uredbu o visini minimalne plaće. Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj podijeli sa 160.

Kako se ističe u priopćenju, Ministarstvo je, uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednjih godinu dana značajno povećalo broj stipendija, pri čemu se posebno vodi briga o studentima koji dolaze iz lošijih socijalno-ekonomskih uvjeta te onima koji studiraju deficitarna zanimanja u STEM studijima. Na godišnjoj razini se, podsjećaju iz MZO, dodjeljuje oko 10.000 stipendija za studente nižega socijalno-ekonomskog statusa te oko 3400 stipendija za studiranje u STEM području.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...