Imat ćemo bijeli Božić? Evo što je Vakula otkrio…

Zoran Vakula, glavni meteorolog Hrvatske radio-televizije, za Večernji list odgovorio je na tri pitanja te otkrio i kakva nam predstoji zima.

Kako se u uvriježene vremenske prilike više baš i ne možemo pouzdati, možete li reći – hoće li nam božićni i novogodišnji blagdani biti – bijeli, snježni?

Ako se misli na pučke izreke o vremenu, u njih se nije moglo nikada pouzdati jer su takve “prognoze” većinom po sjećanju i onoj “pamtim samo sretne dane”, a samo ponekad imaju i znanstvenu opravdanost, makar statističku.

Čak i prema takvoj, koja se još može naći u Meteo kutku na webu HRT-a, snijeg je u našim nizinama za Božić u prosjeku samo svake četvrte godine, dok je u gorju češći. Pouzdano se još ne može prognozirati hoće li ga biti ove godine. No, temperatura tih dana u mjesecu vjerojatno neće biti odviše visoka pa, ako bude dovoljno vlage i oblaka, eto nam ponegdje i bijelog Božića ili barem kasnije tijekom blagdana, kada se vjerojatnost snijega i statistički povećava.

Što prognostičke karte kažu – kakva će nam biti predstojeća zima, studena ili blaga, suha ili puna zimskih oborina?

Odgovori na takva pitanja nisu zahvalni i redovito izazivaju kojekakve komentare, najčešće negativne. Uostalom, prošla je zima bila barem malo toplija od prosjeka, a imali smo vrlo topao, ponegdje i ekstreman siječanj te relativno hladnu veljaču. Ne bi me čudilo ponavljanje takve zime. Uostalom, velika temperaturna odstupanja postala su gotovo redovita pojava u svim godišnjim dobima. Oborine je još nezahvalnije prognozirati, vrstu čak pouzdano i nemoguće, ali može se reći da će u većini Hrvatske u razdoblju prosinac – veljača količina oborine biti veća od prosjeka.

Jeste li vi više zimski tip ili biste i ovih nekoliko mjeseci radije proveli u nekim toplijim krajevima?

Ne smatram se zimskim tipom. Draži mi je topliji dio godine, makar bilo i vruće, ali nisam ni za dulje boravke u egzotičnijim krajevima. Unatoč kojekakvim “situacijama”, ne samo meteorološkim nego i onim koje mogu biti bolje i koje pobuđuju na propitivanja i parafrazu Preradovića: “Bože mili, kud sam zašo, bi li se izvan Hrvatske snašo?!”, mislim da nam ipak nema do Lijepe Naše. Još da nam je više organiziranosti, dobre volje i radišnosti, a manje licemjera, nepoštenja i jalnosti.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...