Klimatolozi: “2019. će biti paklena, ekstremna i opasna”

Po ranim prognozama koje stižu čini se kako će i sljedeća 2019. godina biti rekordna što se tiče temperature, predviđaju znanstvenici. Temperatura će porasti za više od jednog stupnja i tako se približiti rekordnoj temperaturi koju smo osjetili 2016. godine kada su zabilježene temperature više za 1,5 stupnjeva od razdoblja 1850 -1900. što je temelj za mjerenje globalnog zatopljenja, piše Express.hr.

Klimatske promjene uzrokovat će taj porast temperature ali i blago zatopljenje koje potiče El Nino, koje će utjecati na temperaturu.  Prognoze koje je pripremio Met Office na kraju 2017. godine za ovu, pokazale su se jako blizu onim temperaturama koje smo imali priliku osjetiti. Ova predviđanja toplih i rekordnih godina nastavljaju dosadašnji trend.

“Naše prognoze predviđaju kako ćemo krajem 2019. godine zabilježiti 19 godinu od njih 20 (od 2000.) koja je srušila rekorde po temperaturama”, rekao je Adam Scaife iz Met Officea.  Naglašavaju kako je pet najtoplijih, rekordnih godina, zabilježeno od 2015. godine, piše The Independent.  “Sve te godine bile su oko jednog stupnja toplije od pre industrijskog razdoblja”, naglašava Doug Smith iz Met Officea.

Posljednja upozorenja o vrućim godinama stižu nakon što je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) otkrila kako je 2018. godina bila među najtoplijim ikad zabilježenim, a toplije od nje bile su samo 2016., 2015. i 2017. godina.  I dok se države bore sa pridržavanjem preporuka iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, koje naglašavaju kako je nužno održati porast temperature ispod 1,5 stupnjeva, no znanstvenici upozoravaju kako se i dalje povećava emisija ugljikovog dioksida. Upravo zato, naglašavaju, potrebno je poduzeti drastične mjere kako bi se ta emisija smanjila i izbjegli daljnji utjecaji na klimu, pa tako i na klimatske promjene.

Nakon dvotjednog samita UN-a održanog u Katowicama u Poljskoj mnogi smatraju kako nije dovoljno toga napravljeno po pitanju smanjivanja porasta temperature i održavanja iste ispod razine povećanja od 1,5 stupnjeva.  Klimatske promjene došle su u centar naše pažnje posebno ovog ljeta kada su znanstvenici ekstremne vremenske uvjete, od toplinskih udara, do velikih požara, povezali upravo sa globalnim porastom temperature. Upozorili su kako bi takvih drastičnih primjera moglo biti još i više, ako se nastavi naš utjecaj na klimu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...