Kupili biste automobil vani? Ovdje provjerite koliko će vam se s novim trošarinama to isplatiti

Zbog stupanja na snagu strožih Unijinih standarda mjerenja emisije CO2, poznatih kao protokol WLTP, Vlada od 1. siječnja iduće godine smanjuje vrijednosnu naknadu posebnog poreza, dok eko komponenta ostaje jednaka.

Rezultat je taj da nema promjene u iznosu posebnog poreza za vozila do 150.000 kuna vrijednosti, dok je za ona iznad tog iznosa porez nešto niži, piše Tportal.

Kolike će biti trošarine na aute od 1. siječnja? Izračunajte sami!

Kliknite na INFORMATIVNI KALKULATOR koji donosimo u suradnji sa stranicom uvozauta.com.

Kalkulator na stranici uvozauta.com računa poseban porez na temelju trenutnih zakonskih propisa i rezultat je istovjetan onom na informativnom kalkulatoru Carinske uprave.

Za rabljeno vozilo poseban porez se računa tako da se prvo izračuna porez na temelju prodajne cijene novog vozila, a zatim izvrši umanjenje.

Carina omogućava odabir između dva načina umanjenja vrijednosti:

a) prema deprecijacijskim tablicama

Prema broju mjeseci koji su protekli od prve registracije vozila, propisane su fiksne stope deprecijacije vrijednosti u Pravilniku o posebnom porezu na motorna vozila. Ovaj kalkulator na temelju tih stopa računa vrijednost rabljenog vozila, nakon što se odabere mjesec prve registracije vozila (kalkulator računa kao da je u pitanju prvi dan u odabranom mjesecu).

b) prema procjeni vrijednosti

Ukoliko odaberete ovu opciju prilikom unosa, carinski službenici će drugim kanalima odrediti vrijednost unesenog rabljenog vozila, u pravilu prema programu Eurotax. U tom slučaju na vrijednost utječe i prijeđena kilometraža te ostali faktori. Preporučuje se odabir ove varijante ukoliko vozilo ima veći broj kilometara (više od 180.000 km). Ovaj kalkulator omogućuje ručno upisivanje vrijednosti rabljenog vozila za slučaj da ćete odabrati ovu opciju.

U kalkulator morate upisati i količinu CO2 u ispuhu automobila. Do tog podatka možete najlakše doći preko stranice cars-data.com, na kojoj se nalaze gotovo svi tipovi automobila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...