Lorenin zaštitnik Deur: “Ne bojim se Daruvarčeve ekipe, to su kukavice”

Divljački premlaćena Lorena Gurlica – kojoj je umalo smrtonosne udarce zadao Darko Kovačević Daruvarac, a kasnije i pravna država koja ga je pustila na slobodu – nije sama.

No, premda su uz 18-godišnju Zadranku i njezinu obitelj barem deklarativno stali mnogi, od državnog vrha do navijačkih skupina, samo im se jedan čovjek stavio na raspolaganje 24 sata dnevno, sedam dana tjedno. Riječ je o Josipu Deuru (36), zadarskom poduzetniku i majstoru borilačkih vještina, koji se Loreni i njezinoj majci Ani, kao i preostalo dvoje djece, ponudio kao zaštitnik premda ih ranije nije poznavao. Naime, Lorena nema oca, nakon što je počinio suicid prošloga ljeta zbog tegoba s PTSP-om od kojeg je obolio kao logoraš kninskog zatvora i dragovoljac Domovinskog rata.

Čuju se svakodnevno

– Tko je samo pomisli krivo pogledati, a kamoli dirnuti, neka računa da je pogledao i dirnuo u mene. Ja ću je braniti, štititi i čuvati isto kao što štitim i svoju obitelj. Ona je dijete prerano preminulog hrvatskog branitelja, ona je dijete koje je jedino čudom Božjim preživjelo sve one batine. I na koncu, ona je dijete zbog kojeg nisam mogao ostati ravnodušan i za koje sam osjetio da se i ja moram trgnuti, ostaviti sve svoje obveze, kao i svoju obitelj, te pružiti ruku pomoći koliko je to bilo u mojoj moći – rastumačio je Josip Deur svoju motivaciju da se aktivno uključi u slučaj koji je šokirao Hrvatsku.

Obitelj Gurlica njegovu je pomoć prihvatila objeručke: Lorena mu je toplim riječima zahvalila na društvenoj mreži i otada se, otkriva Josip, čuju svakodnevno.

– Shvatio sam da ih muči strah, da su bespomoćni pored ovog, s punim pravom mogu reći, nakaradnog i beskorisnog sustava, da su prepušteni sami sebi i svojoj sudbini u kojoj su se našli ni krivi ni dužni – kaže Josip piše Večernji list dodajući kako “slučaj Daruvarac” više nije problem pojedinca, jer svi dobro znamo što je taj pojedinac napravio, već sustava koji je zakazao.

– Nisam mogao više slušati kako se predsjednica javlja kao majka, a premijer kao otac jer se ovdje radi o tome da je zakazalo Općinsko državno odvjetništvo kvalificirajući djelo kao teške tjelesne ozljede umjesto pokušaj ubojstva. Sedam godina trenirao sam ultimate fight i džiju džicu te dobro znam što znači udarati nekoga pola sata – ogorčen je Josip Deur koji je ovu prigodu iskoristio za apel medijima da više ne emitiraju snimku brutalnog premlaćivanja djevojke jer je to iznova traumatizira.

Snimka joj zabija nož u srce

– Pogled na taj događaj zabija joj nož u srce – prenio je Josip Lorenine riječi. Pitamo Josipa ostavlja li mu gorak osjećaj činjenica da žrtvu poput ove djevojke moraju štititi pojedinci umjesto sustava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...