MODES podnio kaznenu prijavu protiv Zorana Pelicarića zbog prodaje darovanog zemljišta

Stranka MODES podnijela je Državnom odvjetništvu RH i Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru kaznenu prijavu protiv Zorana Pelicarića, načelnika Općine Sv. Filip i Jakov:

“Želimo izvijestiti medije i javnost da je stranka MODES, Državnom odvjetništvu RH i Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, podnijela kaznenu prijavu protiv gospodina Zorana Pelicarića, načelnika Općine Sv. Filip i Jakov. Načelnik Pelicarić je, naime, netom nakon što je ministar državne imovine Goran Marić ustupio(darovao) zemljište općini, za  predmetno zemljište objavio natječaj za prodaju i time prekršio zakon (čl. 48. Zakona o lokalnoj i područnoj(regionalnoj) samoupravi), kojim je regulirano da načelnik može samostalno odlučivati o takvim stvarima do vrijednosti od najviše 0,5% iznosa prihoda ostvarenih u godini koja prethodi godini u kojoj se odlučuje o stjecanju i otuđivanju pokretnina i nekretnina, dok ovo zemljište, odnosno svaka parcela pojedinačno, nadilazi tu vrijednost. Sukladno zakonu, za pokretanje ovakvog natječaja trebao bi imati odluku Općinskoga vijeća. Naravno, odluku nije imao iz razloga što takva točka nije ni bila na Općinskom vijeću, a nije niti mogla doći zbog očito žurnog postupka prodaje zemljišta (u predjelu Rabatin) što ga je načelnik svojevoljno pokrenuo.

Koja je namjera Zorana Pelicarića i za koliko je potencijalno oštetio proračun samovoljnom i protuzakonitom objavom ovog i ovakvog natječaja možemo samo nagađati. Trajanje natječaja od samo 8 dana dodatno pobuđuje sumnju jer koristi od ovog natječaja koji traje 8 dana su mogli imati samo oni koji već imaju pripremljene desetke tisuća eura, upravo za ovakve stvari. Zasigurno su rijetke obitelji koje žive od prosječne plaće, a da u čarapama imaju 24.000 i više eura, pa da ih mogu za samo osam dana izvaditi i kupiti zemljište kad im se ukaže prilika.

Koji su sve zakoni ovdje prekršeni i je li počinjena također materijalna šteta, – za što postoje utemeljene sumnje – neka to utvrdi DORH, čiji je to posao! Napominjemo da Kazneni zakon RH regulira zlouporabu položaja i ovlasti, kad u članku 291. navodi među ostalim sljedeće: „(1) Službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu,kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“

Moderna Demokratska Snaga-MODES

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...