nagovorio ga prijatelj

Nakon Istre i Slavonije, i Dalmacija u Briševu dobila svoje prvo uzgajalište tartufa

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

U okruženju maslina i vinograda na dva i pol hektara u Briševu posađena je i plantaža crnih hrastova, ali privatnom poduzetniku i poljoprivredniku hobistu iz Zadra nije cilj brati žirove, nego među njihovim korijenjem tražiti tartufe.

“Micelij gljive se stavlja u taj žir, u to njegovo zrno i onda se tako zatruje taj korijen i on ga dalje širi u zemlju koja je prikladna za to”, rekao je Dino Žilić, vlasnik plantaže tartufa.

Na podizanje prve dalmatinske plantaže tartufa Dina je nagovorio prijatelj iz Istre. Zemlju je poslao na analizu u Španjolsku, a skupe sadnice koje se čekaju i po dvije-tri godine stigle su iz Francuske, donosi RTL.

“Prvo bi trebalo pokazati nakon 7-8 godina da je uspjelo, a onda nakon 10-12 godina bi trebao biti pravi rod, prava komercijala toga “, kaže Žilić.

Cijena tartufa ovisi o tome koliko ih ima na tržištu, a kilogram može stajati i do 6 tisuća kuna. Ovaj mali grumen od 150 grama stoji više od 500 kuna.

“Mislim da je ideja.. odlična. Prvo, što se nadam bar da će onda biti dostupniji svima. Znači, svi oni koji vole tartufe, a ne mogu ih sada priuštiti zbog cijene, nadam se kako je s ostalim stvarima koje su uzgojene, pa su jeftinije od ovih divljih da će isto tako biti i sa ovim tartufima”, rekla je Sandra Petričić, voditeljica restorana.

Uzgojeni tartuf ima nešto glađu površinu od divljeg, ali okusom i aromom ne zaostaje nimalo.

“Uzgojeni tartuf je za nijansu malo bolji od ovog divljeg jer se tretira s vlagom koja je za njega potrebna. Znači, dobije jedan malo bolji, intenzivniji miris”. objasnio je Žilić.

U kuhinjama vrhunskog zadarskog restorana, gdje nabavljaju i divlje i uzgojene tartufe za uzgojene imaju samo riječi hvale.

“Pokazali su se jako dobri i drago mi je da se u Zadru to pokrenulo.. Koristimo ga svakodnevno u našoj kuhinji, što sa ribom, što sa mesom, i mogu reći da je jako, jako ukusan”, tvrdi kuhar Damir Stoiljković Pierino.

Micelij tartufa uz crni hrast, ali i uz korijen lješnjaka, masline ili smokve, pa se Dino nada da će zadarska regija za koje desetljeće biti po tartufima poznata kao i srce Istre. U to vjeruju i njegovi prijatelji hedonisti koji su kumovali sadnji prvih zadarskih tartufa, donosi RTL.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar