Ni ove godine neće biti bijelog Božića; Dolazi južina i – kiša…

Snijeg za Badnjak i Božić u Hrvatskoj je zadnji puta pao prije punih 11 godina. I to se ‘sušno’ razdoblje nastavlja…

– Za razliku od dugoročnijih prognoza, one za nekoliko dana unaprijed prilično su postojane. Stoga će i prema najnovijima u četvrtak prevladavati oblačno, povremeno s kišom, u unutrašnjosti ponegdje vjerojatno i snijegom, pri čemu će se oborine na kopnu mjestimice smrzavati na hladnoj podlozi. Na Jadranu nevolje nekima može stvarati i gdjegod prolazno jako jugo, na udare i olujno –  prognoza je HRT-ovog meteorologa Zorana Vakule.

– U nastavku tjedna i početkom novoga porast temperature zraka pa će ponovno diljem Hrvatske biti iznadprosječno toplo za doba godine, ali promjenljivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega – navodi Vakula.

Četvrtak – jugo, povremene oborine, na kopnu ponegdje poledica

U Slavoniji, Baranji i Srijemu ujutro magla i niski oblaci, zatim su moguća sunčana razdoblja, a prema večeri mjestimice slabe oborine, uglavnom kiša koja se može smrzavati na hladnoj podlozi, ponajprije u zapadnoj Slavoniji. Jutarnja temperatura između -8 i -4 °C, a najviša dnevna oko 0 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno, mjestimice ujutro i maglovito. Povremeno će biti slabih oborina na granici kiše i snijega, koje se mogu smrzavati na tlu uz stvaranje poledice. Jutarnja temperatura između -4 i -1 °C, a najviša dnevna od 0 do 2 °C.

U gorju će u početku biti susnježice i snijega, zatim također kiše koja će se smrzavati na hladnom tlu, a poledica je moguća i u unutrašnjosti Istre. Na sjevernom Jadranu će uz oblačno vrijeme povremeno biti kiše te umjerenog i jakog juga koje će prema kraju dana slabjeti. Jutarnja temperatura od -6 do -1 °C, na moru od 4 do 7 °C, a najviša dnevna od 1 do 4 °C, na Jadranu od 8 do 11 °C.
Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, koja se na kopnu u početku može smrzavati na podlozi.

Puhat će umjereno i jako jugo uz umjereno valovito, ponegdje i valovito more. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti između -3 i -1 °C, na Jadranu od 5 do 8 °C, a najviša dnevna između 12 i 14 °C, u unutrašnjosti oko 7 °C.

Od petka – promjenljivo, ponegdje kiša, iznadprosječno toplo

– Do kraja ovoga tjedna i početkom novoga od kopnenih će krajeva slabe kiše biti većinom u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Osim promjenljive naoblake valja računati i na mjestimičnu jutarnju maglu. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, osobito u petak i subotu. Temperatura zraka bit će ponovno iznadprosječno visoka. I na Jadranu toplije nego prošlih dana, ali i promjenljivo uz mjestimičnu kišu, osobito na sjevernom dijelu. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, na jugu većinom jugo – navodi meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak za HRT.

Norveški meteorološki institut  navodi kako Hrvatsku na Badnjak i Božić očekuje oblačno i kišovito vrijeme.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...