Nakon brojnih kritika i žestokih reakcija

Oglasio se DORH: “Postupanje Općinskog državnog odvjetništva u Zadru je bilo pravilno”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Nakon brojnih kritika i žestokih reakcija na puštanje na slobodu nasilnika Darka Kovačevića Daruvarca, danas se napokon o cijelom slučaju oglasio i DORH.

Na pitanje je li se puštanje iz pritvora Darka Kovačevića moglo izbjeći, te što je s ostalim očevicima u kafiću, koji su promatrali događaj, a nisu djevojci pristigli u pomoć, iz ODO-a Zadar odgovaraju:

“U vezi Vašeg upita izvještavamo Vas da je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru pravilno i zakonito kvalificiralo kazneno djelo koje se stavlja u optužnici na teret okrivljeniku u predmetu kojeg navodite u upitu. U odnosu na druge osobe koje su se nalazile u kafiću izvještavamo da Općinsko državno odvjetništvo u Zadru provodi izvide”, kazali su iz Općinskog državnog odvjetništva u Zadru za RTL.

Jelenić: Trajanje istražnog zatvora ne može biti odlučno za državnoodvjetničku odluku

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić rekao je da je po informacijama kojima raspolaže Državno odvjetništvo od neposredno višeg državnog odvjetništva “postupanje Općinskog državnog odvjetništva u Zadru bilo pravilno”. Jelenić je to odgovorio novinarima upitan slaže li se s kvalifikacijom Općinskog državnog odvjetništva da se u tom slučaju radilo o nanošenju teških tjelesnih ozljeda, a ne pokušaju ubojstva.

Da je drukčija kvalifikacija, dodao je Jelenić, onda po zakonu istražni zatvor može dulje trajati, ali trajanje istražnog zatvora “ne može biti odlučno za donošenje odluke zamjenika državnog odvjetnika o kvalifikaciji nedjela”.

Objasnio je da se kvalifikacije u svim predmetima donose na temelju činjenica kojima raspolaže državni odvjetnik. Podsjetio je da je Općinsko državno odvjetništvo u roku od mjesec i pol podiglo optužnicu, a o tome koliko je tužitelj cijenio sve okolnosti kao otegotne, pokazuje to što je u optužnici predložio kaznu zatvora od pet i pol godina.

„Kad uzmemo u obzir da se za tu vrstu kaznenih djela u pravilu, odnosno u 80-ak posto slučajeva izriču uvjetne osude, dok se u ostalim slučajevima izriču vrlo niske zatvorske kazne, onda je vidljivo da je tužitelj ozbiljno shvatio predmet i predložio najveću moguću kaznu”, rekao je Jelenić.

Novinarima je odgovorio da je državni odvjetnik do kraja rasprave ovlašten mijenjati pravnu kvalifikaciju nedjela, bilo na strožu ili blažu.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar