Ovo je 7 problema s kojima se svaki par susreće u vrijeme blagdana

Za blagdane kažu da su najljepše doba u godini, no za mnoge parove to je period prožet stresom, brigama i svađama. Povećana potrošnja, druženje s rođacima koje mrzimo, priprema obiteljske trpeze i druge božićne obveze čine naše rasporede pretrpanima pa smo blagdanima često na rubu pucanja.

Stoga je Huffpost popisao najčešće probleme s kojima se parovi suočavaju u ovo doba godina i otkrio kako se nositi s njima. Evo što savjetuju:

1. Dogovorite financijski plan

Pokloni, avionske karte, tulumi, ukrasi, špeceraj… Blagdanska potrošnja često je razlog neslaganja među partnerima. Još veći problemi nastanu ako jedan od partnera drugome skriva koliko je novaca potrošio, a budžet nije unaprijed dogovoren.

Ako želite izbjeći osjećaj ‘financijske nevjere’ prije blagdana sjednite i unaprijed dogovorite financijski plan. Zajednički odlučite koliko si možete priuštiti da potrošite i toga se držite. Napravite popis poklona i uskladite ih s budžetom. Izaberite kreativne i zabavne alternative skupim poklonima pa ćete uštedjeti za neke druge blagdanske užitke.

2. Rasprave o tome gdje provesti blagdane

Jedan partner ima jedan plan, drugi je osmislio nešto sasvim deseto. S treće strane je obitelj sa svojim zahtjevima što može biti izvor stresa i nepotrebnih svađa. Izlaz je u dogovoru. Neka jedan partner planira gdje ćete provesti Božić, a drugi gdje ćete slaviti Novu godinu. Obje obitelji možete i pozvati k vama na božićni ili novogodišnji ručak.

3. Pretjerivanje u alkoholu

Pijančevanje u ovo doba goine velik je problem, pogotovo zato jer donosi i neprilično ponašanje koje može iritirati partnere. I u ovom slučaju dobro je isplanitari gdje ćete ići, koliko ćete se zadržati i koliko ćete popiti. No, čak i ako vaša bolja polovica malo pretjera, ne budite odveć strogi. Blagdani su.

4. Sudar različitih tradicija

Vaša obitelj ima običaj okupiti se na Badnjak, a obitelj vašeg partnera na Božićno jutro. Ili vi smatrate da nema Božića bez gomile poklona ispod bora, dok partner smatra da je manje više. Ključ uspjeha svake veze je u kompromisima, no za blagdane kao da to postaje nepodnošljivo. Tradiciju obiteljske proslave Božića usvojili smo još kao djeca i zbog toga je duboko ukorijenjena u nama da nam je teško pristati na bilo što osim vizije savršenog Božića iz djetinjstva. Bez obzira jeste li se dogovorili da ćete Božić ove godine slaviti po vašim pravilima, a iduće po njegovim/njenim, imajte na umu da ne postoji ‘pravi i krivi’ način proslave Božića i sjetite se da je njegova bit da se u najhladnije doba godine obitelj okupi na jednom mjestu u ljubavi i zajedništvu.

5. Naporno druženje s rodbinom 

Ako se djed svaki puta napije, vaša svekrva/punica ima artiljeriju zlih komentara na vaše kulinarsko umijeće, a šogorovi razmaženi klinci su nepodnošljiva derišta, vrlo je vjerojatno da će tako biti i ovih blagdana. Umjesto da se već unaprijed nervirate na samu pomisao na njih, radije osmislite novi pristup i reakciju na njihova ponašanja. Popijte koju čašicu s djedom, zamolite svekrvu/punicu da vam otkrije neku kulinarsku tajnu, šogorovoj djeci poklonite darove koji će ih okupirati… Prije nego što dođu, duboko udahnite i odglumite ulogu savršenog domaćina/domaćice. Zahvalit ćete sami sebe kasnije zbog toga.

6. Različita filozofija darivanja 

Jedno od vas dvoje smatra da je smisao Božića potraga za savršenim, često skupim drovima za svakog člana obitelji, dok drugi ima praktičniji pristup ili za kupnju darova uopće nije zainteresiran. Ako oko kupnje darova nema dogovora, to može izazvati ljutnju i svađu. Kako biste ovo izbjegli, bacite oko na stavku broj jedan ovog popisa božićnih savjeta.

7. Pretrpani ste obvezama pa uopće ne stignete provesti vrijeme skupa 

U kaosu obaveza koje donose blagdani svemu tome lako je izgubiti povezanost s partnerom što je dodatni uzrok emocionalnog stresa. Sve to možete izbjeći formulom koju terapeuti zovu 3P: pažnjom, poštovanjem i privrženošću. Ove tri stvari ključne su za vašu vezu. Čak ni ne oduzimaju mnogo vremena, već ovise o vašoj odluci želite li svoju energiju ulagati u ljubav ili u stres. Kada odabrete prvu opciju, sve se okreće na bolje. I blagdani, ali i vaša veza. Stoga se pobrinite da grlite i ljubite vašu bolju polovicu svaki dan. I ne zaboravite im reći koliko vam znače, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...