Plava vrpca Vjesnika; Posebno priznanje Stanku Baniću, legendarnom direktoru Tankerske plovidbe

Svečana dodjela Plave vrpce Vjesnika, jedinstvenog priznanja za spašavanje ljudi i imovine na moru, održana je u ponedjeljak, 3. prosinca u zadarskom Arsenalu.

Plavu vrpcu Vjesnika u pojedinačnoj konkurenciji dobio je ronilac Andi  Marović iz Komiže, dok je u momčadskoj konkurenciji glavno priznanje pripalo Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića.

Za jedinstveno priznanje ove godine je bilo nominirano sedam poduhvata spašavanja, a najhrabrije među hrabrima odabrao je Odbor Plave vrpce Vjesnika.

Ronilac Andi  Marović (30) iz Komiže priznanje je dobio jer je 17. i 18. lipnja ove godine u dva navrata  pozivan da na otvorenom moru zaroni, pronađe i  zatvori dvije rupe na oplati turskog teretnog broda Haksa (85 m) te tako spriječi njegovo potonuće, dok je Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića, priznanje zaslužila za iskazanu hrabrost, požrtvovnost i stručnost pripadnika šest vatrogasnih postrojbi i društava s tog područja prilikom gašenja požara na 40-metarskoj jahti „Kanga“, 7.rujna ove godine kod Pelješca.

Na svečanosti su posebno priznanje dobili legendarni direktor zadarske Tankerske plovidbe Stanko Banić, MB “Tijat“ – najstariji brod iz flote Jadrolinije te tajnik Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg, koji niz godina, a od 2012. u ime Sindikata pomoraca Hrvatske organizira svečanost dodjele.

Plaketu u spomen na nominaciju dobili su i svi nominirani.

Među brojnim uzvanicima na svečanosti dodjele bio je i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, novinar Hrvatskoga Radija i urednik Pomorske večeri Vladimir Šetka, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zadarski župan Božidar Longin, pomoćnik ministra Siniša Orlić, te zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...