Poginula kod Zadra; Studentica ipak mogla izbjeći kobni sudar?

Prošlo je nešto više od 16 mjeseci od kada se naprasno ugasio život Antonele Obad (24) iz Čapljine koja je lanjskog ljeta poginula u stravičnom sudaru u okolici Zadra. Bilo je to 1. kolovoza oko 13.45 sati na cesti 54 na potezu od Maslenice prema Zatonu Obrovačkom, u Jasenicama.

Nova vještačenja
Antonela je vozila Škodu Feliciju BiH oznaka prema Maslenici, a s njom u društvu bio je 26-godišnji mladić. U jednom trenutku ona je počela skretati ulijevo. Bilo je to dok je, izvijestila je tada zadarska policija, njezino vozilo pretjecao 49-godišnji muškarac u VW Passatu zagrebačkih oznaka. Ono što je za javnost nepoznanica jest da je vozač Passata s kojim se Antonela sudarila bio Mario Sova (50), stari policijski znanac koji je zbog te nesreće trenutno pod istragom. Ne bi li se utvrdile okolnosti koje su prethodile tragediji u kojoj je jedan mladi život nepovratno izgubljen i cijela obitelj zavijena u crno, zadarski Županijski sud naložio je da se provede prometno vještačenje, ali i kombinirano sudsko-medicinsko vještačenje, piše Jutarnji list.

Zatraženo je da se utvrdi okolnost mehanizma nastanka nesreće pri čemu se vještak mora očitovati je li se Sova nalazio u fazi pretjecanja u trenutku kad je Antonela počela skretati ulijevo. U slučaju da je, potrebno je zatim utvrditi na kolikoj se udaljenosti Sovin Passat nalazio od Antoneline Škode i je li vozačica mogla uočiti Sovu u započetom pretjecanju i potom odustati od namjere skretanja ulijevo kako bi izbjegla nesreću. Na vještaku medicinske struke je, pak, da odgovori na pitanja koje je točno ozljede djevojka dobila i koji je točan uzrok smrti odnosno je li smrt nastupila zbog ozljeda.

Obitelj bez izjave
Obitelj tragično preminule djevojke o samom slučaju ne želi razgovarati dok istraga traje. Antonelina baka nam je, pak, jedino kratko rekla da je “Antonelu othranila tijekom ratnog vihora, a njezino stradavanje je događaj o kojem cijela obitelj nema snage pričati jer rane su još prebolne”. Prema policijskom izvješću, osim tragično poginule djevojke, dvije su još osobe bile teško, a jedna lakše ozlijeđena. Antonelin dvije godine stariji suputnik zadobio je prijelom nogu, a ozlijeđeni su i putnici u Sovinom vozilu – 40-godišnja žena i dvoje djece u dobi od 12 i 15 godina.

Posljednji puta Sova je početkom 2015. punio novinske stupce.

U razmaku od mjesec dana u Zagrebu mu je pred zgradom u Španskom zapaljen automobil, a u Amsterdamu je preživio atentat. Sova je, inače, osuđivani diler kojega su hrvatska i policija BiH ispitivale u vezi s nizom brutalnih mafijaških likvidacija, a motiv napada, kao ni dvojica nizozemskih napadača koji su ga izudarali po glavi i čije su divljaštvo snimile nadzorne kamere, još nisu otkriveni. Zbog tog pokušaja ubojstva, kako su ga inicijalno okarakterizirali nizozemski istražitelji, proveo je skoro mjesec dana u komi.

Mario Sova u Hrvatskoj je pravomoćno osuđivan samo za krivotvorenje isprava te preprodaju kokaina. Javnost je za njega doznala još 2000. godine kada je ispred diskoteke Aquarius na zagrebačkom Jarunu ubio Roberta Marana. Sukob u klubu između dvojice opasnih momaka završio je tako što je Sova Maranu u glavu ispalio smrtonosni hitac iz Magnuma i potom se dao u bijeg. Hrvatskom je pravosuđu bio nedostupan sve do 2009. kada se pojavio u Zagrebu i predao.

Jako osiguranje
Zbog ubojstva mu se čak tri puta sudilo, u konačnici je i pravomoćno oslobođen jer je Marana, kako je utvrdio sud, ubio u samoobrani. Sova je i u Njemačkoj, dok je bio u bijegu, osuđen zbog trgovanja kokainom, a tijekom suđenja Vinku Žuljeviću Kliciza ubojstvo Veselina Marinova u javnost su dospjeli Bugarinovi izvještaji HIS-a prema kojima je Sova za Klicu nabavljao pištolje.

Nakon što je Sovi u Zagrebu zapaljen VW Passat, njegovi susjedi rekli su nam da u stan u njihovoj zgradi u Španskom povremeno navraća, jer je često kod partnerice u Nizozemskoj ili kod majke u Njemačkoj. Tijekom sudskih postupaka na sud su ga dovodili uvijek uz jake mjere osiguranja. Pred sucima i sutkinjama, dok je davao generalije, opisivao se kao nezaposleni električar po struci. A zanimljivo je da je većinu djela zbog kojih mu se sudilo uglavnom priznao pa su mu ta priznanja, uz činjenicu da ima i malodobnu djecu, bila olakotne okolnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...