Posebno upozorenje HAC-a zbog najavljenih oborina

Prema prognozi DHMZ-a tijekom današnjeg dana očekuje se snijeg u većem dijelu zemlje, a naročito u Gorskom kotaru i Lici, gdje se tijekom sutrašnjeg dana očekuje i pojačanje bure.

”Obzirom na najavu, te na pojačane migracije ljudi tijekom blagdanskih vikenda, apeliramo na poseban oprez u vožnji autocestom. Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, međutim u zimskim uvjetima da bi vožnja bila što sigurnija potrebna je dodatna odgovornost i samih korisnika”, navode u obavijesti.

Ne pretječite ralice

Naročito apeliraju na vozače da ne pretječu ralice te da na put ne kreću bez zimske opreme jer vozila bez zimske opreme su ujedno i opasnost za sve korisnike autocesta. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti i svakako prije kretanja na put, treba provjeriti stanje na cestama.

”Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku. To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u slijedećem ciklusu. Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina”, napominju iz HAC-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...