Predstava HNK Zadar ”Dugo putovanje u noć”, među najboljih 12 dramskih ostvarenja na 33. ”Gavellinim večerima”

U kazalištu ”Gavella”, od 1. do 14. prosinca 2018. održavaju se 33. ”Gavelline večeri”. U svom ovogodišnjem programu, u odabiru Borisa Svrtana ( bivšeg ravnatelja kazališta ”Gavella” ), Sonje Kovačić ( producentice ) i Hrvoje Klobučara ( glumca kazališta ”Gavella” ), obuhvaćaju 12 predstava, od čega je 11 u konkurenciji za nagrade, a jedna će biti prikazana izvan konkurencije, na zatvaranju festivala.

Tijekom 12 večeri gledatelji mogu vidjeti i usporediti kazališne uspješnice iz Splita, Rijeke, Zadra, Ljubljane, Beograda, Pečuha i Zagreba. Dodjeljuju se četiri nagrade, a odluku o najboljoj predstavi, najboljoj režiji, najboljoj ženskoj te muškoj ulozi donijet će tročlano prosudbeno povjerenstvo – Branka Cvitković, Dino Pešut i Marina Pejnović. Pobjednike 33. ”Gavellinih večeri” saznat ćemo u petak, 14. prosinca 2018.

Povodom navedenog sinoć je u HNK Zadar, na radost publike ponovno izvedena drama ”Dugo putovanje u noć” u režiji Dražena Ferenčine. Podsjetimo predstava je imala premijeru u HNK Zadar 8. prosinca 2017.

Eugene O’Neill ( 1888. – 1953.) jedan je od najznačajnijih američkih pisaca i dramatičara, dobitnik renomirane književne nagrade za pisanu riječ – Pulitzer  ( 1920., 1922., 1928., i 1957.) i dobitnik Nobelove Nagrade za književnost ( 1936.). Njegova najpoznatija drama, obiteljska tragedija ”Dugo putovanje u noć” ( Long Day’s Journey into Night, 1941. Nagrada Pulitzer, 1957.) pripada tzv. subverzivnoj američkoj drami koja se tematski bavi gubitnicima i negira mit o uspjehu – American Dream ( Američki san ). Za ulogu u istoimenom filmu Katherine Hepburn je 1963. godine bila nominirana za Oscara.

Uloge su utjelovili Davor Jureško ( James Tyrone ), Jasna Ančić ( Mary Cavan Tyrone, njegova supruga ), Alen Liverić ( James Tyrone ml, njihov stariji sin, Ivan Vukelić ( Edmund Tyrone, njihov mlađi sin) i Žana Bumber ( Cathleen, služavka ).

Predstava je kronika jednog dana u životu obitelji Tyrone. Od svitanja do sumraka pratimo roditelje, Jamesa i Mary i njihova dva sina Jamieja i Edmunda u njihovoj međusobnoj borbi i u borbi s demonima iz prošlosti. Dok majka poriče svoju ovisnost o morfiju, ostali članovi obitelji šute o tuberkulozi najmlađeg sina. Nitko u obitelji nije sposoban suočiti se sa stvarnošću, s činjenicom da svi žive u samoobmani i neostvarenim snovima.

Autorova je želja bila da ovo remek-djelo bude objavljeno tek nakon njegove smrti. Komad je iskren prikaz autorove mladosti, provedene u sjeni majčine ovisnosti i očevog i bratovog alkoholizma. Istovremeno, ovo je djelo svjedočanstvo duboke ljubavi i suosjećanja koji vežu članove obitelji, podastirući bolan i dirljiv portret četvero ljudi koji ne mogu živjeti jedni s drugima, a ni jedni bez drugih.

Razgovarali smo sa cijenjenom glumicom HNK Zadar, Žanom Bumber

Vrlo ugodno smo razgovarali sa talentiranom glumicom, HNK Zadar, Žanom Bumber. Zanimalo nas je kako joj je igrati jednu od najpoznatijih drama, jednog od najznačajnijih američkih pisaca i dramatičara Eugena O’Neilla.

– ”Dugo putovanje u noć” je jedno klasično djelo. Premijeru smo imali 8. prosinca 2017. godine i drago nam je da opet možemo predstavu igrati pred zadarskom publikom i da gostujemo na 33. ”Gavellinim večerima” u Zagrebu. Radujemo se okruglom stolu koji će se održati nakon predstave. Izbornici ”Gavellinih večeri” su nas odabrali, imamo tu čast nakon dužeg vremena biti dio Gavellinog repertoara i tome se jako veselimo, naglasila je glumica Bumber.

Nadalje, interesiralo nas je kako je glumici Bumber raditi sa jednim od najuspješnijih hrvatskih dramskih redatelja Draženom Ferenčinom.

– Osim što je jedan od najvećih redatelja u Hrvatskoj, Dražen je veliki čovjek, zaljubljenik u kazalište. Ovo je naša treća ili četvrta suradnja. Osobno ono što kod njega najviše volim u dramskom izričaju, odnosno rukopisu su te slike snova, Dražen to tako poetski napravi, vrlo začuđujuće za jednog muškog redatelja, ima taj sentiment, osjećanje u sebi i svaki put je nova avantura i jednako lijepo, istakla je Žana Bumber.

Vidno raspoloženoj glumici Žani vrlo je lijepo i zanimljivo bilo uputiti naša pitanja jer je srdačno odgovarala na ista. Jedno od sljedećih naših interesiranja je bilo ju upitati kakva atmosfera vlada među ansamblom HNK Zadar, sa obzirom da puno rade na istim ili različitim predstavama, serijama, projektima…

– Prednost angažmana i da radite više puta sa kolegama je svakako blagodat zato što se uspijete upoznati i time ste prisniji, ipak ste prošli određeni put zajedno, tako da je to jako lijepo. Međutim, primjerice sa Ivanom Vukelićem, slobodnim umjetnikom, ovo je druga suradnja i tome se uvijek iznova veselim, jer kada imate i nove kolege poput Ivana u zajedničkoj predstavi smatram da to ima svoju draž jer je nešto novo, nešto posebno i bude zanimljivo, kazala nam je glumica Bumber.

Naše iduće pitanje glumici Bumber odnosilo se kako se osjeća vezano za svoju uspješnu dugogodišnju karijeru u HNK Zadar, premijere koje je odigrala i igra, predstave i raznolike uloge koje tumači.

– Osjećam se divno, Zadar je moj rodni grad i jako se veselim da mogu pružiti ono najbolje od sebe publici, a to je u ovom slučaju interpretacija različitih ženskih likova. Nadam se da posjetiteljice i posjetitelji duhovno odu bogatiji svaki put iz našeg kazališta, rekla nam je Žana Bumber.

Potom nas je zanimalo kako glumica Bumber doživljava nastup sa predstavom ”Dugo putovanje u noć” pred zadarskom publikom a kakav će joj osjećaj biti danas igrati pred zagrebačkom publikom?!

– Kod kuće je ipak kod kuće i najtoplije ali nadam se da ćemo se svidjeti zagrebačkoj publici jer na ”Gavellinim večerima” se susreću sa onim što mi radimo u HNK Zadar, jer možda nemaju svi priliku doputovati u Zadar, dođe određeni broj kolega, daš sve od sebe, da im bude lijepo i da odu ispunjeni dojmovima, opisala je glumica Bumber.

I za kraj našeg vrlo ugodnog razgovora upitali smo glumicu Bumber sa obzirom da je prije tjedan dana igrala premijeru predstave ”Tarzan”, sada igra u predstavi ”Dugo putovanje u noć”, potpuno različitih tematika, kako se ona osobno u tako kratkom vremenu transformira iz uloge u ulogu, odnosno način na koji može vrlo profesionalno u kratkom vremenu izaći iz jedne uloge i posvetiti se drugoj ulozi.

– Ja se igram i beskrajno uživam jer volim svoj poziv i onda mi je to osvježavajuće, u smislu sada ću biti netko drugi. Uvijek kada ste dijete razmišljate što biste mogli biti a evo sada imam priliku jednu večer biti Jane iz predstave ”Tarzan” a večeras sam Cathleen u predstavi ”Dugo putovanje u noć” gdje radim kod jedne na izvana divne obitelji ali obitelji koja je razorena alkoholom, morfijem i ostalim obiteljskim problemima. Američki dramski komad, sasvim nešto drugačije, ja mislim da su to prednosti i draži ovog našeg divnog posla, zaključila je glumica Žana Bumber.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...