Sve manji interes korisnika za Appleovim telefonima

Godina u kojoj je Apple ostvario povijesne brojke u pogledu tržišne vrijednosti, prihoda i profita i u kojoj je imao velika očekivanja, čini se da ipak neće dobro završiti za Tima Cooka i njegovu kompaniju. Iako su sve donedavno bili nedodirljivi na mjestu najvrjednije kompanije na svijetu po tržišnoj vrijednosti, godinu bi mogli završiti na trećem mjestu (prijete im Microsoft i Amazon), a čini se da ni 2019. neće donijeti mnogo bolje vijesti.

Naime, prema istraživanju analitičke kompanije UBS o potražnji za iPhoneom u SAD-u i Kini, broj korisnika koji sljedeće godine namjeravaju kupiti Appleov telefon je u padu. Što se SAD-a tiče, tijekom sljedećih 12 mjeseci oko 18 posto ispitanih namjerava kupiti jedan od modela Appleovih telefona, što je pad od 3 posto u odnosu na istraživanje koje je provedeno prošle godine. Također, ovo je drugi najlošiji rezultat istraživanja o potražnji za iPhoneom te je lošiji (17 posto) zabilježen samo 2015. godine.

Isto istraživanje provedeno prošle godine za 2018. pokazalo je da čak 29 posto ispitanika u Kini namjerava kupiti iPhone, no situacija se promijenila i u toj zemlji te je zabilježen pad od čak 6 posto pa iPhone tijekom sljedeće godine namjerava kupiti 23 posto ispitanih.

Iako se ovo istraživanje ne bavi uzrocima pada interesa za Appleovim telefonima, neka prijašnja istraživanja ukazala su na dva velika problema – jedan je, naravno, cijena koja je sa svakim modelom sve veća, dok je drugi problem nedostatak inovacije.

Appleova karta za privlačenje korisnika koji ne žele platiti više od tisuću dolara za iPhone bila je jeftiniji model iPhone XR, no korisnici su ovom uređaju pokazali palac dolje te je potražnja za njim puno manja od očekivane.
Kako će se ova situacija odraziti na Apple i eventualnu promjenu strategije, saznat ćemo tek u drugoj polovici sljedeće godine kada će kompanija predstaviti nove modele iPhonea – bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Cook i ekipa ipak odlučiti za sniženje cijena, odnosno planiraju li neke (veće) inovacije koje će oduševiti korisnike, prenosi Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...