Trgovački centri se natječu tko će prije spustiti cijene; Evo gdje se i što isplati kupovati

Od ovog vikenda, mjesec dana prije stupanja na snagu porezne reforme   cijene mesa, ribe, voća i povrća osjetno su manje.

U borbi za kupce trgovački lanci međusobno se nadmeću u sniženjima. Stoga smo tražili one koji su cijene već snizili detalje akcija.

Pune ruke posla za zagrebačke mesare subotom ujutro.

”Više ide suha roba, pečenje i roštilj je momentalno malo stalo. Ali većinom ide suha roba, kiselo zelje, sarma”, kaže mesar Boris Mogulić.

Kilogram juneće lopatice košta 65 kuna, no od nove godine sigurno će biti jeftiniji, donosi RTL.

”Spustit ćemo cijene kada snize pdv u prvom mjesecu, mi ćemo po tim svim pravilima snižavat cijene”, ističe Mogulić.

Od 1. siječnja PDV na određenu hranu i dječje pelene pada s 25 na 13 posto. No,
borba za svakog kupca već je krenula. I prije stupanja porezne reforme na snagu, neki trgovački lanci već su snizili dio svoje robe.

Niže cijene svježeg mesa i ribe, jaja, voća, povrća i dječjih pelena s 1.12. prvi je najavio Lidl. I u Kauflandu  su prije dva dana krenuli sa sniženjima, a od ovog vikenda su snizili cijene proizvoda na koje će se odnositi nova stopa pdva od 13 posto. Spar je pripremio popuste od 20 do 30 posto za više od 2 tisuće proizvoda u ovom mjesecu, a i KTC je još ranije najavio niže cijene zbog smanjenjenja porezne stope. Od kada – nisu odgovorili na naš upit.

”To svakako treba pozdraviti iako je jasno da neće oni zbog toga gubiti, jer kreću snižavati upravo u mjesecu u kojemu se najviše troši tijekom godine tako da ono što možda spuste na cijenama dobit će na količini prodane robe”, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Da su namirnice nešto jeftinije građani primjećuju, no slažu se da bi hrana trebala biti još povoljnija.

”Vidim sad ovako meso da je malo sniženo, ali dokle će to trajat”.

”Definitivno treba pojeftiniti, stvarno je hrana dosta skupa. Ja razumijem da nešto što valja ćemo više morati platiti uvijek, ali u globalu je skupa.”

Zato sindikati smatraju da da bi se pdv trebao spustiti na svu hranu.

”Dakle ima još puno toga što građani koriste u svojoj svakodnevnoj prehrani, a pri tome nije sniženo”, kaže Sever.

Kad se u mjesecu najveće potrošnje novčanici isprazne – u prvim danima nove godine tražit će se sniženje više. Trgovci su na potezu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...