U Diklu se galebovi gnijezde na krovovima kuća, napadaju djecu i otimaju hranu

Udruga „Moj otok” u petak će u Zadru predstaviti svoj projekt „Uvođenje programa Kontrola i suzbijanje populacije galeba klaukavca i procjena rizika prekomjerne populacije za zdravlje ljudi na području Zadarske županije”. Projekt ima za cilj uspostaviti sustav praćenja, kontrole i smanjenja populacije galeba klaukavca na teritorijalnom području Zadarske županije te vraćanje galeba iz urbanog područja na njegovo primarno stanište (otočići i hridi). Projekt sufinancira Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije.

– Praćenjem situacije na području Zadarske županije, posebice Dikla, utvrdili smo prisustvo prekomjerne populacije galeba klaukavca te identificirali probleme ove pojave (gniježđenje na krovovima kuća i hotela, napade na djecu/odrasle ljude prilikom otimanja hrane te boravak na brodovima u akvatoriju Zadra). Prema najnovijim istraživanjima kod galebova su nađeni novi uzročnici bolesti koji se mogu lako prenijeti vodom na ljude pored drugih već dobro poznatih opasnosti, stoga su gradovi uz more s velikom populacijom ptica u većem potencijalnom riziku za domicilno stanovništvo i posjetitelje, navode iz Udruge.

Projekt kontrole populacije galebova započeo je u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj gdje se proizvode galebova lažna jaja od plastike, iste boje i težine kao prava. Akcija se dosad pokazala učinkovitom, pa je primjerice u Poreču, koji je s projektom započeo 2011. godine, populacija galeba klaukavca smanjena u četiri godine za oko 40%.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...