U iduće dvije godine; Među 1000 novih POS stanova i oni u Zadru i Biogradu

Od rujna 2017. godine, kada je raspisan prvi natječaj za subvencionirane kredite, svoje stambeno pitanje putem ove Vladine mjere ostvarilo je više od 5300 obitelji. Ove su godine zaprimljena ukupno 3033 zahtjeva, što je za 26 posto više nego lani. Podaci su to iz izvješća o učinku programa stambenog zbrinjavanja mladih koje će danas na Vladinoj sjednici predstaviti potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

U Ministarstvu ističu da je najveći rast zahtjeva za subvencioniranim kreditima zabilježen u Slavoniji i Lici, što je i očekivano, budući da je zakon mijenjan nakon što se pokazalo da je najveći broj subvencija u prvom krugu otišao u velike gradove, dok je u najnerazvijenijim područjima stan ili kuću kupilo tek 0,3 posto korisnika ove mjere. Visina subvencije sada je vezana uz indeks razvijenosti područja, a kreće se od 30 posto u najrazvijenijim područjima do 51 posto u urbanim središtima poput Zagreba, piše večernji.hr.

Po podacima Ministarstva prosjek godina korisnika ove mjere je 33. Prosječna rata ili anuitet je 386 eura, odnosno 2900 kuna. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za dvije godine za svako novorođeno dijete. No iz Ministarstva najavljuju nove zakonske izmjene u prvoj polovici iduće godine, kojima će se produljenje subvencije osigurati i za obitelji koje već imaju djecu, a namjeravaju se prijaviti 2019. ili 2020. godine, kada će se također raspisati natječaji u okviru ove mjere. Za koliko će se produljiti razdoblje subvencioniranja po djetetu, zasad još nije definirano. Ministar Štromar ističe tek da će se u zakonske izmjene ići zbog velikog broja zahtjeva građana da se ova mjera upravo tako poboljša. U Ministarstvu očekuju da će u sljedeće dvije godine ovu mjeru iskoristiti još pet ili šest tisuća obitelji.

Kada je riječ o mjeri poticane stanogradnje (POS), dosad je sagrađeno više od 8000 stanova u koje je uloženo više od 4 milijarde kuna, a u iduće dvije godine planira se sagraditi novih tisuću stanova na lokacijama: Zadar, Split, Trogir, Solin, Biograd na Moru, Bol, Cres, Krk, Kraljevica, Lovran, Poreč, Vis i Vrsar.

U Ministarstvu očekuju da će se putem ovih dviju mjera do kraja mandata stambeno zbrinuti ukupno oko 20 tisuća obitelji.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...