U srijedu novi prosvjed zbog puštanja Daruvarca

U srijedu u 15 sati na Poluotoku će se održati mirno okupljanje protiv pravosuđa koje štiti nasilnike. Prosvjed organizira inicijativa građana u povodu brutalnog premlaćivanja djevojke koje je počinio Darko Kovačević zvan “Daruvarac”.

– Ovaj slučaj nam iznova pokazuje da sustav, koji bi trebao štititi žrtve nasilja, u praksi ne funkcionira. Hrvatska nema nacionalnu politiku koja bi se efikasno bavila svim oblicima nasilja nad ženama. Hrvatske institucije su ponovo zakazale i nasilnik se može braniti sa slobode. Naše sudstvo je ili nesposobno, ili korumpirano, ili oboje.

Osoba s preko 40 prekršajnih i kaznenih djela je slobodna, 6 mjeseci nije bilo dovoljno za prikupiti dokazne materijale, žrtva se (re)traumatizira pozivima na svjedočenje, a sudski proces ostaje neizvjestan. Nije li vrijeme da kažemo dosta?

Ne zaboravimo, ovo je strukturni problem. Prema podacima MUP-a, u posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih (bivših) muževa, (bivših) partnera ili drugih bliskih muških osoba. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana.

Nepovjerenje u sustav, osuda od okoline, strah, krivnja, ekonomska ovisnost – sve su to razlozi da mnoge žrtve skrivene od očiju javnosti ne prijavljuju nasilje.

Tu smo da pokažemo građansku solidarnost i hrabrost, da se suočimo s problemom nasilja kao strukturnim problemom, da zajednički kažemo “DOSTA!” kako se ovakvi slučajevi ne bi nikada više ponovili.

Sudionice i sudionike molimo da ne ističu nikakve stranačke simbole i oznake te da ne pišu prijetnje. Ponesite zviždaljke, šuškalice i transparente. Okupljamo se u 15h u srijedu na Narodnom trgu te krećemo Županijskom sudu, stoji u objavljenom pozivu građanima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...