U Zadru održan prosvjed zbog puštanja Darka Kovačevića Daruvarca na slobodu

Zadarska javnost u organizaciji Foruma žena SDP-a danas je prosvejdnim skupom osudila puštanje Darka Kovačevića Daruvarca na slobodu.

Jučer je pušten iz pritvora zbog pravosudne cake, činjenice da istražni zatvor ne može trajati dulje od šest mjeseci, a zbog nedolaska njegovih odvjetnika na ročište presuda nije mogla biti donesena.

Forum žena ocjenjuje kako je to primjer da se u hrvatske institucije ne može imati povjerenja.

U priopćenju ističu da je Hrvatska država u kojoj je Istanbulska konvencija ratificirana, no ništa nije učinjeno da se intervencijom u zakone ili barem odgovornošću u vođenju postupka spriječi ovakva praksa.

Jedini dojam koji ostaje je da ne postoji ni opredijeljenost ni volje da se Konvencija provodi, žrtve zaštite, a počinitelji kazne. U ovom slučaju počinjeni školski primjeri svega što civilizirani svijet i humana praksa nastoji spriječiti u odnosu prema žrtvi.

Odsustnost zaštite, rizik od odmazde, ponavljano svjedočenje i viktimizacija žrtvu iznova provode kroz novo zlostavljanje, ugrožavajući njezina prava i slobodu. Postupak zadarskog suda građankama i građanima poslao je nedvojbenu poruku da u institucije ove zemlje ne mogu imati povjerenja te da je javno isticanje želje za obuzdavanjem rodno utemeljenog nasilja, samo deklarativno i prigodničarsko, ističe se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...