Zadrani traže da se promijeni kvalifikacija i Daruvarcu sudi za “pokušaj ubojstva”

Facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce” održala je u Zadru u 15 sati miran prosvjed u znak potpore 18-godišnjoj djevojci koju je u lipnju brutalno pretukao Darko Kovačević Daruvarac, koji je nakon šest mjeseci, po sili zakona, pušten iz istražnog zatvora.

Na prosvjedu, na kojemu se najprije na Narodnom trgu, a zatim i ispred zgrade Županijskoga suda okupilo oko tisuću ljudi, građani su nosili natpise “Po japankama se zlo poznaje”, “Kakav je miris krvi na vašim rukama” i “I ja sam Lorena”.

Okupljeni su tražili da Državno odvjetništvo promijeni kvalifikaciju za kazneno djelo koje se stavlja na teret  Kovačeviću Daruvarcu u “pokušaj ubojstva” jer bi u tom slučaju u istražnom zatvoru mogao biti godinu dana, a ne šest mjeseci kao sada, kad ga se tereti za nanošenje teških ozljeda.

Marija Jerončić, jedna od organizatorica prosvjeda, istaknula je kako žele poduprijeti sve žrtve nasilja koje se u sudskim procesima dodatno traumatiziraju.

Na prosvjednom skupu govorila je i Ana Gurlica, majka  pretučene djevojke, koja je rekla kako je njezino dijete zatvoreno u kući, a njezin zlostavljač pije kavu na Kalelargi.

“Hvala vam, dragi ljudi, vi ste spasili moje dijete, podigli ste je. Sada je prisiljavaju da odustane od iskaza. Želim da ga se tereti za pokušaj ubojstva jer on je moje dijete mrcvario pola sata na podu, to nisu samo teške tjelesne ozljede”, rekla je Gurlica.

Ispred suda su se čitala i svjedočanstva zlostavljanih žena na facebook grupi koja je pokrenula prosvjed.

Djed pretučene djevojke također je došao na prosvjed koji se održao u Zadru. Kaže kako očekuje da će sve sada ići nabolje i da se nada da će netko nešto i poduzeti.

“Možda je i dobro da je ovako završilo. Da je na slobodi. Neka svi vide. Neka cijela Hrvatska vidi taj zločin koji je napravio. Da je osuđen, nitko ne bi znao za ove teške zločine i propuste”, rekao je.

Na pitanje boji li se, odgovara potvrdno. “I ja se bojim, da. Ne osobno, ali bojim se za dicu”, dodao je.

Lorenina majka: Glava joj je još natučena

“On je moje dijete mrcvario pola sata. Svi vi ste je digli, ona se jako boji, policija je čuva. Ona ne smije van, još joj je glava natučena. Konstantno dobivamo prijetnje, svaki dan, na Facebook, Messenger… Jedan je priveden i bio dva dana u pritvoru. Prijete joj da će meni ići na sprovod.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...